Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

31 серпня 2013, 11:21 Службові злочини
В одному з приміщень дитячого садка вміст радону перевищує норму в три рази
В одному з приміщень дитячого садка вміст радону перевищує норму в три рази

Небезпечний дитсадок. Понад рік батьки міста Іллічівська, на Одещині, приводили своїх дітей у групу в приміщенні з підвищеним вмістом радіаційного газу радону. Спочатку його було понад норму втричі. Коли створили в кімнаті додаткове вентилювання - вдвічі. Останні заміри батьки зробили власним коштом у приватній лабораторії. Адже місцева СЕС вже п`ять місяців, як не має відповідного обладнання.

У дитячому садку №14 міста Іллічівська напередодні 1 вересня - справжній батьківський бунт. Що в повітрі однієї з груп вміст радіаційного газу радону значно перевищує норму, тут знають вже рік. Минулого жовтня місцева СЕС попередила: є загроза життю і здоров`ю дітей та працівників закладу. Тоді у приміщенні створили додаткове вентилювання.

Валерій Кушнір, керівник відділу освіти м. Іллічівська:

- Работы, которые первый раз проводились по вентиляции результатов не дали. Два раза замерялся радон, даже три уже. Только после того, как были дополнително установлены вентиляции, были проведены исследования, и радон был в порядке.

Документа про те, що вміст радону в нормі, батьки так і не побачили. Напередодні нового навчального року звернулися до санстанції. Там відповіли: збирайте кошти та шукайте приватну лабораторію. Наше обладнання вже півроку на ремонті.

Євген Солений, завлабораторії СЕС на водному транспорті:

- У меня этот прибор, он в Харькове проверяется, проверяется уже 5 месяцев. Мы им писали в этот институт, звонили. Мы хотели померить.

Незалежне дослідження показало - вміст радону у приміщені удвічі перевищує норму. Та ці результати нібито неофіційні. Чиновники кажуть: на їхній підставі групи не закриють.

- Ну откуда мы знаем, травятся дети или нет?

Керівництво садка дало раду: дітей, котрі відвідували групу продовж року перевели в інше приміщення. А в радонову камеру посадили новачків. Проте ошукати батьків не вдалося.

Ганна, мати вихованця дитсадка:

- Радиационный газ радон приводит к раковым заболеваниям, лейкемии, ДЦП, нервным срывам, генетическим мутациям. У меня вопрос. С октября по июль наши дети ходили. Я читала, что в зимний период его концентрация увеличивается в 8 раз.

На загальні батьківські збори запросили чиновників. Утім відповідей на свої запитання так і не почули.

- Я не могу сегодня ответить вам на вопросы.

- Почему? Это год вы не можете ответить. Нам надоело задавать эти вопросы и лечить своих детей.

- А теперь еще раз замечание. Я, если двое говорят, не буду отвечать. Я не буду отвечать неизвестно кому.

Таке ставлення стало для батьків останньою краплею.

Катерина, мати вихованця дитсадка:

- У меня тоже вопрос, который я направлю в прокуратуру. Чтобы выяснили все-таки, кто виноват и что делать. А факт тот, что мои дети болели. И наличие радона в крови уже проверено. И меру ответственности уже будет решать прокуратура.

У санстанції батьків заспокоїли. Захворіти через радон можна, якщо працювати з ним щонайменше десять років. Тоді люди запропонували санітарним лікарям переїхати в небезпечну кімнату. Звідки взялася загроза - достеменно невідомо. Зі слів представників СЕС, газ, імовірно, потрапляє в повітря з-під ґрунту. Матеріали, з яких зведено будівлю, нібито перевіряли й нічого не знайшли.