Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 серпня 2012, 23:22 Службові злочини
Під Києвом намагалися забудувати заповідні ліси
Під Києвом намагалися забудувати заповідні ліси

На Київщині ліс захищають від забудови. Столична влада й прокуратура намагаються повернути землі, котрі раніше незаконно роздали. Допомогти в цьому пообіцяв особисто президент України.

Біличанський ліс називають зеленими легенями Києва. Свого часу він зазнав справжньої окупації. 160 гектарів роздали київські депутати, а Коцюбинська селищна рада взагалі взялася розпоряджатися 4-ма тисячами гектарів Святошинського лісового господарства.

Денис Москаль, голова комісії з питань екологічної політики Київської міської ради:

- Повністю в протизаконний спосіб своїми рішеннями вони надавали земельні ділянки на території Києва, вважаючи, що це їхня теориторія, і своїм виконкомом видавали акти.

Ірина Федорів, мешканка смт Коцюбинського:

- Вони оголосили це деревинною рослинністю, сказали, що межі Коцюбинського розширилися і вони роздали у власність 501 земельну ділянку площею від 8 до 15 соток. Отримали землю депутати, знайомі.

Активістка переконує: значна частина таких собі щасливчиків - підставні особи. Найбільше непокоїло те, що частину лісу отримали будівельні компанії. Час від часу в Біличанському лісі виникали сутички людей із забудовниками.

За цим парканом планували цілий житловий комплекс. Ще не збудовані квартири повним ходом продавали в інтернеті. Припинити наступ на природу вдалося тільки за допомоги президента України.

Віктор Янукович, президент України:

- Ми втрутимось в це питання для того, аби не допустити вирубки цього клаптику ліса. Ми зупинимо цей процес.

Олександр Дем'янчук, кореспондент:

- Від паркану тут не лишилося й дошки. Невдовзі це місце стане частиною національного парку. Щоправда, така перспектива не лякає забудовників і вони все ж таки сподіваються урвати ласий шматок.

Ми перевірили, чи триває продаж квартир у скандальному житловому комплексі. Менеджерка будівельної компанії повідомляє про затримку в реалізації проекту. Але - тимчасову!

Менеджер:

- На Коцюбинском есть план, но пока там не строим. Там проект разработан, но пока не приступали к работам - пид питанням.

За матеріалами інтернетвидань, на певний оптимізм забудовників надихають їхні покровителі. Ділянка лісу, на якій мали зводити житловий комплекс, належить трьом власникам. Один із них - колишній заступник бучанського міського голови Анатолія Федорука, а нині - керівник будівельної компанії. І як не дивно, співзасновницею цієї таки фірми є дружина мера Бучі. А його дядько керує підприємством, що виступає на будівництвах підрядником. Та попри ці факти, своєї причетності до скандального будівництва Анатолій Федорук не визнає.

Анатолій Федорук, Бучанський міський голова:

- Я хотів би, щоби і  дядько, і діти, і всі, хто угодно, жили, будували, робили, в контексті того запитання, що ви поставили. На превеликий жаль, чогось свіжого, нового, стверджувального пітвердити те про, що пишеться в інтернетвиданнях, я не можу.

Тим часом виділення скандальної землі опротестувала Київрада. До справи долучилася й прокуратура.

Денис Москаль, голова комісії з питань екологічної політики Киівської міської ради:

- Було порушено кілька кримінальних справ, до цього часу жодна з них не доведена до суду, я сподіваюся, що, враховуючи рішення судів, фактично підтвердили незаконність рішень, я думаю, кримінальні справи будуть доведені до суду з конкретними прізвищами.

У прокуратурі запевнили - будуватися на території одного з найбільших парків країни не дозволять. Захистити лісову зону має й указ президента.

Сергій Безкровний, в.о керівника відділу прокуратури м. Києва:

- В разі підписання і включення цієї території Святошинського лісогосподарства до складу парку Голосіївський це буде заповідним фондом. Проведення будь-якіх робіт на ній заборонено, в цьому випадку будь-яке будівництво буде підпадати під кримінальну адміністративну відповідальність. Має нести відповідальність не лише будівельник, а й той, хто видавав самі дозвільні документи.