Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 березня 2012, 13:01 Службові злочини
У Києві порушено кримінальну справу проти історичного реконструктора
У Києві порушено кримінальну справу проти історичного реконструктора

За історичну реконструкцію - кримінальне покарання. Одесит, що приїхав до столиці на фестиваль живої історії, замість свята потрапив у міліцію. У підземці парубка зупинив патруль, хлопця обшукали, і разом з лицарським костюмом знайшли невід'ємний атрибут дійства - копію кинджала. Проти одесита порушили кримінальну справу за носіння холодної зброї. Та на захист реконструктора стала громадськість.

Реконструктори влаштували сьогодні акцію протесту перед обласним управлінням міліції. Люди вимагають закрити кримінальну справу проти двадцятичотирирічного Ростислава Мірошниченка, адже з кинджалами, алебардами та мечами на фестивалі та змагання з історичної реконструкції їздять уже 15 років. І таких випадків за весь час існування цього виду розваг в Україні ще не було.

Андрій Маслак, учасник акції протесту:

- Мы выезжаем более 10 раз в месяц, можно сказать даже, ну, более менее на разнообразные турниры, и вывозим с собой клинки, алебарды, топоры, и прочее оружие. Никого из нас до сих пор не арестовывали и не задерживали за такие вещи.

Ростислав реконструює вже сім років. Відтворює образ англійського лицаря чотирнадцятого сторіччя. Пошитого власноруч костюма та копію церемоніального кинджала, як завжди, повіз із собою на свято живої історії. Утім, цього разу на місце проведення заходу юнак не потрапив.

Ростислав Мірошниченко, реконструктор:

- Подошли или милиционеры, или ВОХР, представились, попросили предъявить документы, потом пройти в комнату милиции. Там они осмотрели мои вещи - там в рюкзаке нашли кинжал. Составили акт задержания, потом отвезли в отделение.

Парубок та його друзі почали розповідати про своє захоплення, показувати посвідчення членів клубу історичної реконструкції, але все марно. Проти Ростислава порушили кримінальну справу за носіння, виготовлення та збут фінських ножів, кастетів та іншої холодної зброї без передбаченого законом дозволу. Йому може загрожувати до трьох років ув'язнення.

Наталя Керницька, помічник керівника ЛУ міліції в метрополітені м. Києва:

- В його рюкзаку було знайдено продукт - кинжал. Експертизою встановлено: цей предмет відноситься до холодної зброї. Слідчим відділом охорони метрополітену була порушена кримінальна справа, і наразі ведеться дослідча перевірка.

Та на думку юристів, цей предмет кваліфікувати, як холодну зброю не можна.

Олександр Славський, юрист:

- В ситуации с тем предметом, который обнаружен у Ростислава, это не холодное оружие, это предмет. Это предмет, который внешне похож на холодное оружие, и не имеет, не имеет тех функциональных особенностей, не использовался, не предназначался для использования в качестве холодного оружия.

Тепер боронити одеського реконструктора почали його колеги з України, Росії та Білорусі. Вони підготували петицію на ім'я керівника вітчизняного МВС Віталія Захарченка, в якій вимагають закрити справу. Під цим документом вже підписалося більше семи тисяч людей.