Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 березня 2012, 19:09 Службові злочини
Екіпаж літака компанії "АероСвіт" висадив українку в руки поліції
Екіпаж літака компанії "АероСвіт" висадив українку в руки поліції

Пасажири залізниці навряд чи можуть уявити себе в ситуації, в якій опинилися мандрівники українськими авіалініями. До "Свідка" звернулися люди, які нещодавно поверталися літаком з Дубая до Києва. Вони розповіли, як члени екіпажу зняли одну українку з літака й передали поліції. Про причини скандальної ситуації.

Ця історія трапилася вночі проти десятого березня в літаку компанії "Аеросвіт". Кілька десятків людей мали поверталися з Дубая прямими рейсом до Києва. Коли пасажири вже розсілися по своїх місцях і літак майже рушив на злітну смугу, до людей вийшов стюард, який приголомшив новиною.

Денис, мешканець м. Києва:

- Сказал, что мы летим не в Киев, а мы летим в Ереван. Он сказал, что у нас не хватает горючего для того, чтобы долететь в Киев.

Почувши таку інформацію, більшість людей почала обурюватися: політ ставав удвічі довшим. Деякі пасажири почали панікувати й вимагали випустити їх із літака. Та, замість уладнати проблему, персонал пішов на конфлікт.

Денис, мешканець м. Києва:

- Девушка сказала, что она не собирается никуда лететь, что её не предупреждали перед вылетом, что, фактически, об этом сказали перед взлетом, даже не при посадке. Стюард, когда девушка сказала категорично, что она будет выходить, сделал несколько заявлений. Он сказал, что, во-первых мы сейчас будем заруливать обратно, горючего и так мало, мы можем и до Еревана не долететь и… эту женщину сейчас заберет полиция, потому что мы скажем местным правоохранителям, что девушка передумала лететь, и не будем объяснять истинных причин её отказа.

Врешті, так і вчинили: дівчину з українського літака забрала місцева поліція. Інші пасажири спробували фільмувати інцидент на відео.

Постраждалий:

- В очень грубой форме меня попросили прекратить это делать.

Та, попри все, Денисові вдалося зберегти кілька скандальних відеокадрів.

Наша знімальна група звернулася до "АероСвіту" з питанням, що сталося з громадянкою, яку забрала поліція. Коментувати інцидент перед відеокамерою в авіакомпанії відмовилися. Надіслали листа.

"Після роз'яснень, наданих командиром літака, на своїй відмові від польоту наполягала лише дівчина. При цьому вона поводилася не зовсім адекватно: одночасно відмовлялася як покинути літак, так і летіти з проміжним приземленням, вимагаючи доправити її безпосередньо до Києва без дозаправлення. В цій ситуації командир повітряного судна був змушений викликати на борт представників правоохоронних органів".

Що ж таки сталося з дівчиною, і де вона тепер - авіакомпанія так і не відповіла. З'ясовувати долю українки, яку покинули на чужині, довелося Міністерству закордонних справ.

Олександр Дикусаров, речник МЗС України:

- Її було передано до поліції аеропорту, і вона не була затримана. Вона перебувала у відділку поліції, це правила і норми. До посольства України в ОАЕ вона не зверталася по будь-яку допомогу, і за правилами тієї ж авіаційної безпеки вона мала залишатися у відділку до того моменту, поки літак не приземлиться в Борисполі, тому вона, фактично, до восьмої години ранку перебувала у відділку, після чого вона її зашила і полетіла іншим рейсом до Києва, за нашою інформацією, яку ми отримали від поліцейських в Дубаї.

За чий рахунок дівчині довелося повертатися додому - невідомо. Як і те, чи покарають авіаперевізника за таке ставлення до пасажирів. Державна авіаційна служба може ініціювати перевірку тільки після заяви постраждалих громадян. Оштрафувати порушників може й інспекція захисту прав споживачів. Торік за погане обслуговування з трьох компаній стягнули 120 мільйонів гривень. Серед покараних - і "АероСвіт". А в Україні, тим часом, склалася ситуація, коли дехто взагалі відмовляється мандрувати літаком - якщо це можливо.

Олена, мешканка м. Києва:

- Я люблю больше поезда, потому что они не задерживаются, и можно нормально планировать своё время. То есть, у меня была ситуация, когда я на самолете летела, и я реально опоздала, и мне это очень не понравилось, и я после этого стала к поездам намного более хорошо относиться. Также поезда, в отличие от самолетов, почти не зависят от погоды.