Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 березня 2012, 17:43 Службові злочини
В Одесі 64 сім'ї стали жертвами будівельної афери
В Одесі 64 сім'ї стали жертвами будівельної афери

В Одесі вже вісім років люди платять за житло, якого немає. Терпець урвався - ошукані почали страйкувати. Спочатку прийшли з плакатами до мерії, але це не допомогло. Потім дії стали рішучими - люди перекрили дорогу. Про результати цієї акції та багатомільйонну квартирну аферу.

Пікетувальники:

- Застройте наш дом! Застройте наш дом! Застройте наш дом!

На Миколаївській дорозі - а це одна зі значних транспортних магістралей Одеси - великий затор. Перекрили дорогу постраждалі від будівельної афери - люди просто без зупину ходили пішохідним переходом. Акцію протесту влаштували вкладники, що інвестували гроші в спорудження багатоповерхівки ще 2004-го року. Тоді шістдесят чотири родини отримали кредити за програмою Держфонду сприяння молодіжному будівництву. В'їхати в нові оселі мали ще 2009-го. Та з десяти поверхів будівлі зведено лише три. Спорудження заморозили. Завезені матеріали розкрадають.

Геннадій, постраждалий:

- Вот кусочек мы отсюда можем увидеть, как этот кирпич потихонечку разворовывается. Вот и возможно - даже не знаю, сколько. Может, одну треть уже кирпича здесь нету.

За програмою молодіжного будівництва "Пільговий кредит" молодим сім'ям або самотнім людям віком до тридцяти п'яти років належало сплатити певну частину позики протягом тридцяти років. Решту коштів мала відшкодувати держава. Та щойно 16 мільйонів гривень перерахували до фонду, а той своєю чергою заплатив забудовникам - спорудження завмерло.

Олена, постраждала:

- В эту стройку на данный момент мы вложили около 20 тысяч долларов. Причем, государство нам предлагает забыть за эти 20 тысяч долларов, и взять ещё один кредит, чтобы уже забыть про эту стройку, и в другую стройку влезть.

Вже відомо, що на добудування багатоповерхівки потрібно близько 20 мільйонів гривень. Два роки тому після звернень ошуканих прокуратура порушила кілька кримінальних справ - проти колишнього директора фонду та голови будівельної компанії. Але постраждалими визнали не людей, а фонд. Тепер в установі кажуть: повністю на боці обурених одеситів, але допомогти поки не можуть.

Геннадій Мірошниченко, директор Одеського управління держфонду сприяння молодіжному будівництву:

- Пока каждый не придет сюда и в индивидуальном порядке, не определится с тем, что же он хочет, и какие действия по каждому человеку - какое он заявление напишет, как обсуждать данную ситуацию и двигать её дальше, ну, будет очень сложно. Для всех единого какого-то решения не может быть.

Поки ж акція протесту дала лише один результат - людей запросили на перемови до мерії. Протестувальники сподіваються, що цього разу це будуть не пусті балачки.

Вікторія Єреванова, постраждала:

- Договорились, что, в принципе область готова выйти к нам с деньгами, то есть, как бы что, они готовы перечислить деньги. Единственное, что на сегодняшний день - нет механизмов это сделать. Мы очень надеемся, что механизмы они найдут, и всё-таки наша проблема будет решена.