Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 березня 2012, 02:34 Службові злочини
На Сумщині керівник охтирської міліції перевищує повноваження
На Сумщині керівник охтирської міліції перевищує повноваження

Брутальна лайка та погрози - на Сумщині мешканці райцентру Охтирки скаржаться на свавілля з боку керівника місцевої міліції. Мовляв, дістається і підозрюваним, і постраждалим. Востаннє погрози на свою адресу вислухав місцевий адвокат.

Пані Світлана розповідає неприємну історію, до якої втрапив її 22-річний син. Каже, хлопець спізнився на сесію, та його відрахували з університету. Дорогою додому молодик у розпачі купив в аптеці заспокійливого, а на автостанції втратив свідомість. Медичний аналіз показав сліди наркотику. В напівпритомному стані студент переповів усе міліціянтам, але ті вимагати письмових свідчень. Мати, посилаючись на слабкість сина, відмовила. Тоді хлопця вчатували в під'їзді.

Світлана Шевчук, мешканка м. Охтирки:

- Йому даже наручники хотіли одіть. Якби не адвокат, вони б його в тапочках забрали в райотдел. Я просто боюся, що вони можуть йому підложити  і доказати, що це так і є.

Павло Собина, адвокат:

- Я запитав у клієнта, чи бажає він взагалі давати покази, він сказав, що на підставі ст. 63 Конституції України він відмовляється давати покази. Це було записано в поясненні. Зо мной розмовляли, що я  не повинен втручатись взагалі в цю справу, але це мої клієнти, і як я взагалі після цього буду працювати в м. Охтирка, якщо я не буду захищати їхні права.

Після захисникового втручання хлопця залишили вдома. Натомість, адвокатові зателефонував особисто керівник місцевої міліції. Він просив доправити матір і сина до відділку в доволі переконливій формі.

Сергій Гузь, керівник Охтирського МВ міліції (телефоном):

- Собина, б...,  последний раз предупреждаю, б…, х.. появишься у меня на территории райотдела, еще раз полезешь, б.., до ментов…

- Так  а що, мені тоді виїхати з города?

- Можеш виїжджать на х.. куди хоч, веди себя б... правильно. Через час щоб ти їх привел, і попробуй не приведи - посмотриш, що будет потом с твоїй трудовой деятельностью здесь. На пошли на х.. ментов посылать на 63! Я те дам б.., 63, б...!

Правник говорить: був шокований такою відвертою нечемністю. Разом із тим, на таке ставлення з боку головного міліціянта скаржаться й інші мешканці міста.

Роман Акименко, мешканець м. Охтирки:

- Він мені погрожував особисто по телефону, що він мені або підкине наркотики, або підложить оружиє, і я знову піду за грати. Потому що цей чоловік - він уже в городі царь, це він уже всім сказав. І на сьогоднішній день я вже боюся за свою сім'ю.

Наприклад, підприємець Сергій познайомився з такими методами роботи, коли звернувся до правоохоронців по допомогу.

Сергій Асмоловський, мешканець м. Охтирки:

- Сказали: тебе в этом городе жить, и для того, чтобы было мирно-спокойно, я должен забыть об этой  краже, никуда  не рыпаться.

Оцінку діям головного районного міліціянта дали в обласному управлінні МВС, керівництво якого відреагувало миттєво. Оперативно провели службову перевірку. Сергієві Гузю винесли попередження про неповну посадову відповідність. Це означає, що за найменший наступний прорахунок його звільнять з роботи.

Михайло Палькін, перший заступник керівника УМВС України в Сумській області:

- Такие поступки, которые выходят за рамки,  будем говорить, милицейского кодекса, кодекса чести офицера и те моральные устои, которые должны быть восприняты каждым работником милиции, как должное иной раз нарушаются. Потому наша реакция только одна - это жесточайше карать за такие поступки. Поступать так, как поступил мой коллега, - конечно же, мне за него стыдно.