Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 грудня 2011, 11:19 Службові злочини
Керівництво чернігівського 30-го полку підозрюють у змушуванні до праці військових-контрактників
Керівництво чернігівського 30-го полку підозрюють у змушуванні до праці військових-контрактників

Набирає обертів скандал навколо тридцятого окремого полку зв'язку, що у Чернігові. Керівництво військової частини підозрюють у незаконному змушуванні до праці 13-тьох вояків-контрактників. Хто і як використовував дешеву солдатську силу?

Назва цієї відомої за часів Другої світової військової частини знову гримить на всю Україну. Однак цього разу солдати уславилися зовсім не героїчними подвигами.

Андрій Дмитренко, військовий прокурор Чернігівського гарнізону:

- Працювали вночі на приватному підприємстві, виконували роботи в інтересах приватного підприємства, а відповідно вдень вони були звільнені від виконання службових обов'язків. Таке відбувалося на протязі 5 місяців.

За однією з версій нічні роботи солдатів організував особисто керівник військової частини. Саме за його наказом, тринадцятеро контрактників працювали вантажниками на складі. За це фірма-власниця, нібито, оплатила бенкет на честь сімдесятиріччя героїчного підрозділу. Чому замість військової підготовки солдати займалися трудовим бодібілдингом, журналісти "Свідка" спробували дізнатися з перших вуст.

Військовий:

- В первый раз слышу, сейчас у дежурного уточню.

- А до когось із керівництва можна звернутися з цього приводу?

- Командир сьогодні в Києві.

Факт незаконного примушування до праці колег нам підтвердив місцевий вояк. Поза камеру офіцер повідомив, що п'ятимісячна щоденна праця більш як десятка людей коштувала значно більше офіційно витрачених на урочистості двадцяти тисяч гривень. Не вірять у солдатський бартер і в прокуратурі.

Андрій Дмитренко, військовий прокурор Чернігівського гарнізону:

- Є відповідний порядок отримання дозволів на певні види робіт. Звичайно, кожна військова частина в залежності від поставлених їй задач укладає відповідні угоди. Отримують відповідний дозвіл від командування вищого, а вже потім укладають угоди і використовують особовий склад.

Микола Голомша, військовий прокурор Центрального регіону України:

- Безперечно, солдат - це специфічна особа, яка виконує військовий обов'язок, він підкоряється наказам начальника. Тому вони не могли по-іншому , не виконати наказ вищестоящого начальника. Ця інформація іменно через солдат і була передана до органів прокуратури.

Порушено кримінальну справу. З'ясувати всі деталі злочину правоохоронці обіцяють протягом двох місяців. Якщо провину командира доведуть, йому загрожує три роки позбавлення волі.