Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 листопада 2011, 10:19 Службові злочини
Клініку Інституту інфекційних хвороб можуть виселити з приміщення
Клініку Інституту інфекційних хвороб можуть виселити з приміщення

Хворих на СНІД та тяжкі форми гепатиту можуть викинути на вулицю. Академія медичних наук України хоче виселити клініку Інституту інфекційних хвороб. Причина банальна - земля й будівлі в елітному районі, поблизу Києво-Печерської лаври.

Лікарню поблизу Києво-Печерської лаври збудували сто років тому на доброчинні внески, аби допомагати незаможним. Нині тут, у клініці при Інституті інфекційних хвороб, лікують недужих на СНІД, тяжкі враження печінки, гепатити. Та вже багато років під будь-яким приводом і лікарів, і пацієнтів намагаються звідси виселити. Востаннє з посиланням на торішню постанову Кабміну.

Марія Помазанова, юристка:

- Саму операцию по выселению пытаются провести именно в исполнение этого постановления, ссылаясь на очень высоких чиновников в Академии наук и Министерства здравоохранения.

Володимир Гандзюк, головний лікар клініки Інституту інфекційних хвороб:

- На сьогоднішній день нам відомо лише те, що створена робоча група при академії медичних наук по вирішенню цих питань. Якихось наказів, конкретних документів, якими би ми керувалися для того, щоб перейти у друге відділення або не приймати хворих, у нас нема.

Ця клініка унікальна, адже тут допомагають хворим на СНІД у вкрай тяжкій формі. Анатолієві 37. Страшний діагноз дізнався 12 років тому. Чоловік запевняє: якби не лікарі, давно опинився б на цвинтарі. Тому він та інші хворі в разі виселення закладу готові вийти протестувати перед будівлею Академії медичних наук.

Анатолій, хворий:

- Очень много людей привозят сюда при смерти, которых здесь люди ставят на ноги. У меня очень много знакомых, которых привезли сюда на машине, и они просто не могли уже передвигаться сами. Здесь пытаются до последней секунды бороться за жизнь пациентов.

Лікарям вкрай важко працювати в умовах морального тиску. Кажуть, хочуть якоїсь визначеності.

Сергій Ясиновий, завідувач відділу гепатиту Інституту інфекційних хвороб:

- Я бы с удовольствием перешел бы из этого помещения, если бы были нормальные, адекватные условия работы. Здание не соответствует современным условиям и требованиям и, по большому счету, эта обстановка моральная - когда идут эти бесконечные разговоры, что это здание кому-то надо, и нас будут выселять.

Юристи і лікарі кажуть: усі вказівки про виселення вони отримують лише усно. Ніхто не хоче брати на себе відповідальності, адже в клініці є хворі у вкрай тяжкому стані. Від'єднання їх від апаратури призведе до миттєвої смерті.

Марія Помазанова, юрист:

- Как только руководство института, коллектив просит показать любой письменный документ, распоряжение любого характера, любого ранга, где была бы определена судьба, прежде всего, пациентов, в тяжелом состоянии находящихся в клинике, тут же все работы по выселению прекращаются, и где-то месяц достаточно тихо.

Олексій Бельський, кореспондент:

- Ще 26 жовтня від програми "Свідок" ми надіслали офіційний запит на ім'я президента академії медичних наук України - Андрія Сердюка з проханням прояснити ситуацію щодо клініки. Утім, попри закон про інформацію, відповіді так і не отримали.