Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 листопада 2011, 15:45 Службові злочини
Після смерті пари оленів Давида київська прокуратура перевіряє зоопарк
Після смерті пари оленів Давида київська прокуратура перевіряє зоопарк

Київська прокуратура вже два тижні перевіряє столичний зоопарк. Після смерті оленів Давида з'ясовують, чим годують тварин у звіринці, та в яких умовах утримують.

Рідкісний червонокнижний олень Давида помер у звіринці 14 вересня. Тоді працівники зоопарку казали, що тварину занапастила невідома хвороба.

Костянтин Орлов, заступник директора Київського зоопарку:

- Было отмечено у него заболевание. Заболевание было очень быстротечно, и протекало очень остро, сопровождалось кишечным кровотечением и сердечно-легочной недостаточностью, что крайне не характерно для довольно молодого животного.

Та коли від схожих симптомів 19 вересня померла ще й олениця, справа зацікавила Київську прокуратуру. Експерти вже з'ясували: самця вбив бромдіалон, тобто, щуряча отрута. Стосовно самиці остаточних висновків експертиз ще немає. Та попередні управління ветеринарної медицини вже надало прокуратурі.

Владислав Шпаков, старший прокурор відділу прокуратури м. Києва:

- Проведеною перевіркою також встановлено, що попередні результати дослідження розтину трупу самки оленя Давида встановлено токсичне отруєння, проте якою саме точно токсичною речовиною - ми сказати не можемо, оскільки результати експертизи ще не надійшли до прокуратури.

Утім, перевірка роботи працівників зоопарку засвідчила: ніхто з них до отруєнь не причетний, тому кримінальної справи проти службових осіб не порушуватимуть. Натомість керівник звіринця заявляє, що тварин убивають навмисно, бо просто хочуть відібрати землю.

Олексій Толстоухов, директор Київського зоопарку:

- С 2001 года постоянно идут какие-то волны о том, что зоопарк будут переносить, зоопарк будут убирать, зоопарк будут закрывать, на этом месте будут строить коттеджный городок или высотные дома.

Та прокуратура вірить фактам, а не чуткам. Тож її слідчі перевірять, як і чим годують тварин, в яких умовах живуть звірі, чи часто їх оглядають ветеринари. Міліція ж шукатиме убивць оленів Давида.