Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 жовтня 2011, 16:11 Службові злочини
На Київщині 85-річній бабусі надали 3 гектари землі на звалищі
На Київщині 85-річній бабусі надали 3 гектари землі на звалищі

До програми "Свідок" звернулася 85-річна мешканка Київщини. Старенька попросила допомогти повернути вкрадену в неї земельну ділянку. Майже три гектари паю пенсіонерці колись надали акурат на місцевому звалищі. А комунальники, що донині хазяйнують на смітнику, поступатися місцем під сонцем не хочуть.

Ольга Оксентіївна вже третій рік прикута до ліжка. Каже, змирилася з тим, що доживатиме віку паралізованою. Шкодує, що так і не довелося погосподарювати на власній землі.

Ольга Горбаньова, мешканка м. Українки:

- Що там?

- Сміття. Як це так? Я проробила скільки років, і тепер мені отак наплювать. Як я здохну, то в мене ж діти є. Їм же треба щось оставить.

Саме цю земельну ділянку пенсіонерка отримала за багаторічну працю в сусідньому з Українкою Трипільському колгоспі. Утім, користатися омріяним паєм бабуся не змогла. Майже три гектари старенькій відвели на сміттєзвалищі.

Працівник сміттєзвалища:

- Об'єктів знімати неможна. Це полігон.

- Який полігон, це земля цієї жінки, шановний.

- Ви знімаєте на даний момент… знімаєте не землю.

- Дзвоніть, хай їдуть сюди.

Марія Кушпіль, донька пенсіонерки:

- Це наша земля така, бачте? Говорять, що це випадково нам цю землю наділили, випадково нам документи дали, все це випадково.

Фактичні господарі бабусиної землі - комунальне підприємство "Полігон" - неговіркі. Шукати правди порадили в місцевої влади.

Анатолій Дегтяр, трипільський сільський голова:

- Зробили це комунальне підприємство на основі трьох громад - Обухова, Українки і Трипілля. Крім цього сміттєзвалища сміття нема куди вивозити. Якщо перекриємо, то буде сміття на вулиці, і наше сміття кругом буде.

Де ж бабуні тепер вирощувати картоплю й капусту - очільники Трипілля не мають найменшого уявлення.

Анатолій Дегтяр, трипільський сільський голова:

- Це питання не розглядається, бо вільних ділянок у мене не лишилося.

Щоби розірвати замкнене бюрократичне коло, "Свідок" звернувся до правознавців.

Богдан Ільяшов, юрист:

- В Законе Украины об отчуждении земельных участков по мотивам общественной необходимости. Имеется такая норма, которая уполномочивает органы местного самоуправления принимать решения об отведении земельного участка под места захоронения отходов.

Юристи кажуть: замість судитися з трипільськими комунальниками бабусі треба було звернутися із заявою до адміністрації за місцем мешкання. Мовляв, саме там зобов'язані компенсувати старенькій втрачений нею пай. Що це земельне питання можна вирішити, журналістам підтвердили й чиновники з Українки. На родичів пенсіонерки найближчого приймального дня чекатиме тутешній мер.