Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 жовтня 2011, 12:45 Службові злочини
Юрія Нестерова хочуть посадовити на 12 років після співпраці з правоохоронними органами
Юрія Нестерова хочуть посадовити на 12 років після співпраці з правоохоронними органами

Дванадцять років тюрми - за співпрацю з правоохоронними органами. Таке ув'язнення вимагає прокуратура для Юрія Нестерова - головного свідка у найвідомішій в Україні справі про перевертнів у погонах. Чоловік допоміг викрити всю банду, а його запроторили до в'язниці. На думку юристів, саме так виглядає програма захисту свідків по-українському.

Юрій Нестеров - не ангел. Він був активним учасником банди міліціянтів-перевертнів під проводом Ігоря Гончарова. На карбі злочинців тринадцять убивств та сім десятків інших злочинів. Але саме свідчення Нестерова допомогли слідству затримати всіх причетних до угруповання. Коли чоловік погодився викрити своїх колег-бандитів, отримав гарантії від міністра внутрішніх справ і генерального прокурора. Цінного свідка не раз намагалися прибрати. 2004-го неподалік конспіративної квартири, де його ховали, вибухнула граната - постраждав і сам Нестеров, і його охоронець-міліціянт. У серпні 2009-го суд відправив свідка до СІЗО.

Ігор Кас’ян, колишній працівник ГУБОЗ МВС України:

- Он спокойно мог находиться под охраной. Это, скорее, спланированная комбинация. Нестеров арестован. Он остался без контактов с оперативниками.

Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ України у 2009 р.:

- Жодних нарікань, жодних проблем не було. Вчора несподівано суддя вийняла давно застарілу заяву, і на підставі її прийняла рішення. Я просив генерального прокурора звернутися з клопотанням про перегляд цього рішення судді стороною прокуратури.

Нестерова тримали в Лук'янівському СІЗО. Пізніше, побоюючись нових замахів, перевели до ізолятора СБУ. Нині судові слухання у справі банди перевертнів добігають кінця. Та вже зрозуміло: жодних послаблень головному свідкові не буде. Прокуратура оцінила співпрацю зі слідством на 12 років тюрми. Адвокати шоковані. Cподівалися на значно менший термін.

Марія Самбур, адвокат Юрія Нестерова:

- Я надеюсь, суд учтет все смягчающие обстоятельства, а именно то, что он один из немногих дает показания по этому делу от начала и до конца, и то, что на него совершено нападение, связанное с показаниями по этому делу.

Та навіть після відбування покарання Нестерову ніхто не гарантує, що ті, кого він відправив за ґрати, не помстяться. У березні 2009-го на його дружину вже нападали.

Тамара, дружина Юрія Нестерова:

- Был период - были слежки. Обращалась с заявлением в генеральную прокуратуру по этому поводу, реакции, к сожалению, никакой абсолютно. На данный момент охрану нам никто не обеспечивает, не смотря на то, что он находится под арестом. Вся семья находится в полной опасности. Государству на данный момент безразлична его судьба.

Так чи інакше приклад Нестерова демонструє: гарантії правоохоронців свідкам нічого не варті. Жодних нових документів та нового життя, як у голлівудських бойовиках. До українських самовидців держава зазвичай ставиться у найзручніший для неї спосіб - просто забуває.