Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 жовтня 2011, 12:16 Службові злочини
Прокуратура посилює контроль за міліціонерами через жорстоке поводження з затриманими
Прокуратура посилює контроль за міліціонерами через жорстоке поводження з затриманими

Українська прокуратура посилює контроль за міліціянтами - через численні скарги на побиття та катування людей. Нині в судах розглядають справи сімдесятьох сімох правоохоронців, яким закидають жорстоке ставлення до затриманих. Про найзухваліші злочини з боку міліціянтів.

Найбільшого резонансу набула справа студента Ігора Індила. Торік 19-річного хлопця забрали до Шевченківського райвідділку столиці. Наступного ранку батькам повідомили, що хлопець помер в кімнаті для затриманих. Міліціянти розповіли: смерть настала внаслідок черепно-мозкової травми після падіння з лави.

Людмила Індило, мати загиблого:

- Тіло нам не дали глянути, просто гукнули, попросили подивитися, чи наш це син. Ми хотіли повернути на спину, і нам сказали, щоб не повертати, а забирати додому, і там дивитися.

Олександр Збруцький, адвокат позивача:

- В особи виявлено у шлунку кров. Це не є нормою для даних органів, щоб у вільному стані там була кров. Це може свідчити про удар. Це описано у висновку експертизи.

У Харкові затриманого вбили лише за суперечку з працівниками міліції. Серед білого дня у велелюдному місці на очах в десятків людей троє правоохоронців зупинили двох громадян. Ті обурилися, і тоді сержант тричі вдарив одного із затриманих. Знущання продовжили в райвідділку.

Віктор Пшонка, генеральний прокурор України:

- Коли затриманий громадянин поскаржився на погане самопочуття після застосування до нього насильства, той же сержант міліції наніс йому ще декілька ударів. Потім вивели затриманих на вулицю та кинули напризволяще. Самотужки потерпілий дістався до лікарні, де, на жаль, в цей же день і помер.

На Київщині цьогоріч на довічно засудили дільничного інспектора. Разом із другом вони до смерті забили молодого хлопця.

Ігор Когут, брат загиблого:

- Брат почав заступатися за мене, і він йому говоре: "Нащо трогать мого брата?" А той відповідає: "Мені пофіг, кого трогать, я міліціонер, я вас засажу", - і починає бити мого брата.

Батьки загиблого розповідають: спочатку міліціянт лупцював їхнього сина дерев’яним брусом, потому наздогнав на автівці і добив.

Володимир Когут, батько загиблого:

- Різко пришвидшує ход, підрізає їх. Збивають його двєркой, що Серьожа зразу падає на землю. Цей вилітає з машини і починає його добивать.

Торік в Одесі в одному з райвідділків із чоловіка довго вибивали зізнання у злочині. Прикували кайданками, приліпили до голови дроти та увімкнули струм.

Постраждалий:

- К ушам привязали провода и включили ток. Когда с левого уха слетел провод, один из них сказал: "Давай к половому органу подключим".

Останній випадок стався на початку жовтня. У столиці затримали двох працівників Святошинського райвідділку, які вибивали свідчення із затриманого за допомоги праски. У постраждалого опіки першого та другого ступеня. Від початку року до судів уже надіслано 380 справ про злочини, що їх скоїли працівники міліції. Кожна десята - звинувачення в катуванні та жорстокому поводженні. Генеральна прокуратура обіцяє: триматиме під контролем усі резонансні випадки і винних покарають.

Олексій Бєльський, Олександр Дем’янчук, Святослав Мелешкін.