Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 вересня 2011, 10:59 Службові злочини
У Київському зоопарку нова смерть: помер олень Давида
У Київському зоопарку нова смерть: помер олень Давида

Знову загинула тварина в Київському зоопарку. Цього разу - олень Давида. Тварини, що ще живі, тікають зі звіринця. Чому вольєри порожніють?

Марина Борисполець, кореспондентка:

- За останні півроку Київський зоопарк втратив понад шістдесят мешканців, а сам заклад - німецький таблоїд "Більд" назвав одним з п'яти найгірших у світі.

Лише за останні два тижні у звіринці померли плямистий олень, олень Давида, зебра. Та у звіринці кажуть: бити тривогу не варто, бо те, що тварини гинуть - звична річ.

Костянтин Орлов, заступник директора Київського зоопарку:

- В принципе, оставался на одном и том же уровне, не меньше - не больше.

- Це скільки тварин?

- В принципе, по цифрам, которые обрабатывали - это от 200 до 300 животных, включая насекомых, земноводных животных.

У зоопарку розповіли: плямистий олень помер через старість. Зебра - від завороту кишок. А от що вбило рідкісного червонокнижного оленя Давида - не знають.

Костянтин Орлов, заступник директора Київського зоопарку:

- Было отмечено у него заболевание, заболевание было очень быстротечно, и протекало очень остро, сопровождалось кишечным кровотечением и сердечно-лёгочной недостаточностью, что крайне не характерно для довольно молодого животного.

Ті тварини, які ще не загинули, тікають із зоопарку.

Тоді як у мультику звірі тікали з розкішних вольєрів, бо хотіли подивитися місто, звірі з київського зоопарку біжать не від доброго життя. Минулого тижня, підкопавши вольєри, накивали п’ятами лисиця, вісім дикобразів та семеро бабаків. А от рідкісному сірому журавлеві не пощастило. Птах з підрізаними крилами перестрибнув огорожу, але потрапив до вовків. Хижак загриз пернатого. Та масову біганину у зоопарку вважають цілком нормальною.

Костянтин Орлов, заступник директора Київського зоопарку:

- Выходят они, потому что проявляют свое природное поведение: способность копать, грызть, рыть норы - это естественное поведение. И содержать в вольерах - довольно сложно рассчитать все моменты.

Та відвідувачі звіринця іншої думки. Кажуть, скоро тут не буде, на що дивитися.

Працівник зоопарку:

- Фінанси йдуть людям ,а не тваринам, які должні йти тваринам.

Працівник зоопарку:

- Як вам нинішній стан зоопарку?

- Не очень.

- А чому?

- Зверей нет.

Рекордним по загибелі тварин став 2010-ий рік. Спочатку помер слон Бой, услід за ним - верблюдиця Майя і бізониха Вія. А також королівські пінгвіни і десятки інших тутешніх мешканців. Тоді громадськість вимагала звільнити керівництво звіринцю. Врешті-решт, це сталося. Та з приходом нового директора ситуація поки не змінилася.

Тамара Тарнавська, керівник товариства захисту тварин:

- Це комплекс проблем. По-перше, невідповідно працює служба ветеринарна, яка мало дбає про здоров’я тварин. По-друге - це корупційні схеми. Щодо постачання кормів і якості тих кормів - це два. Нічого в цьому зоопарку не буде, поки не буде звільнене все керівництво, і більшості складу зоопарку.

Що ж до колишньої керівниці Київського звіринця Світлани Берзиної, то проти неї ще в травні 2011 прокуратура порушила кримінальну справу, бо екс-директорка витратила невідомо куди 375 тисяч гривень. Світлана Берзина судилася й називала справу незаконною та марною. Суду жінка програла.

Анатолій Мельник, прокурор м. Києва:

- На даний час кримінальна справа буде скерована до прокуратури міста Києва, і буде продовжене досудове слідство.

Поки прокуратура розбирається з Берзиною, громадськість обурюється масовою загибеллю тварин, нинішнє керівництво звіринцю виправдовується. Питомців Київського зоопарку дедалі меншає. Ще недовго - і відвідувачі приходитимуть помилуватися, хіба що, порожніми клітками.