Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 липня 2011, 14:43 Службові злочини
На Дніпропетровщині знищена Петриківська фабрика з розпису сувенірів
На Дніпропетровщині знищена Петриківська фабрика з розпису сувенірів

Скандал в селищі Петриківському, на Дніпропетровщині: там знищено всесвітньо відому фабрику з розпису сувенірів. Десять років тому підприємство опинилося у приватних руках, і згодом за борги його законсервували. Нині ж прийшли невідомі люди, й узялися різати обладнання на брухт.

Занедбаний порожній цех. Із-під пресів відомі петриківські тарілки востаннє виходили ще два роки тому. Приватники, яким держава продала підприємство, спочатку намагалися підтримати виробництво. Але не спромоглися платити за оренду землі й електроенергію. Зрештою, світло відрізали, людей звільнили. Колишній директор фабрики розповідає: періодично навідувався сюди. Цього разу заскочив у цеху незнайомців. П'ятеро чоловіків болгарками різали цінне обладнання на шматки.

Сергій Манжос, колишній директор фабрики:

- Я подъехал - тут стоял шум, гам. Резаки работают, падает металл. Я, не заходя, поехал в райотдел милиции и сообщил об этом дежурному райотдела.

Тим часом, під цехом зібралися десятки робітників. Вандалів не відпускали до приїзду міліції. Але рятувати обладнання було вже запізно.

Станіслав Маркіяненко, колишній пресувальник:

- Навіть ті преси, які вони стоять, нібито, цілі - вони так, первоначально якщо глянути, то з обратної сторони там немає двигунів, на деяких електроніка порушена, без неї вони теж працювати не будуть.

Олександр Гриценко, керівник Петриківського РВ міліції:

- Выехала следственно-оперативная группа, ведется расследование. Перспективу я вам говорить не буду. На данный момент мы ищем владельца, потому что, якобы, он в Киеве, уточняем, у кого на балансе, чтобы определить сумму ущерба.

Близько півтисячі працівників, десятки видів продукції. Тарілки, скрині, шкатулки… Їх продавали у 80 країн світу. Ними обдаровували іноземних почесних гостей. Фабрика знищена не сьогодні, запевняють місцеві посадовці: підприємство зруйнували ще 10 років тому, коли його передали в приватні руки. Посуд тепер оздоблюють у місцевому центрі народних мистецтв, щоправда, майстри вже інші, не фабричні. Попит стабільний і прибуток чималий - до півтори тисячі гривень за тарілку. А сотням безробітних митців збанкрутілого підприємства чиновники радять роботу і місце збуту своїх витворів шукати самотужки.