Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 травня 2011, 13:35 Службові злочини
В Івано-Франківську заборонили постачати в дитячі садки молоко харківського заводу
В Івано-Франківську заборонили постачати в дитячі садки молоко харківського заводу

Скандал в Івано-Франківську. Санстанція заборонила постачати до дитячих садків міста молоко одного з харківських молокозаводів, бо у продукті виявили харчові домішки, які забороняє санітарне законодавство.

"Туризин СТ" - що воно таке і з чим його їдять - тепер уже знають діти Івано-Франківська. На сполох ударили батьки - їхнім малюкам після відвідин дитячого закладу стало зле. А в цьому садку працівники встигли зарадити занедужанню вихованців - адміністрацію насторожили спочатку паковання, а потім і смак молока.

Валентина Глиджук, завідувачка дитячого садка:

- Там написано на упаковці, що молоко суперпастеризоване, і не потребує кип'ятіння. Термін зберігання - тридцять діб. Смак молока був нормальний, запах нормальний, лише після вживання некип'яченого, відчувався присмак соди в роті.

Міські чиновники від освіти під час проведення тендеру молока на смак не куштували. А ось низька ціна, запропонована постачальником, їх привабила.

Наталія Микула, керівник управління освіти Івано-Франківського міськвиконкому:

- Однією умовою, яка дає перевагу в перемозі в тендері, це була ціна. Звичайно, та підприємець, котра виграла тендер по доставці молока, власне, воно було найдешевше. І коли виникло питання, що можливо це молоко не є цілком якісне, управлінням освіти відразу було висловлено пропозицію щодо припинення такого молока у дошкільні дитячі заклади.

Ультрапастеризоване молоко з Харківської області з'явилося і на прилавках міста. Знову покупців приваблювали низькою ціною - трохи більше 5 гривень за літр проти семи з половиною за таке саме місцевого виробництва. На пакованні окрім напису "ультрапастеризоване" - жодної іншої інформації про домішки.

Микола Недоступ, головний санітарний лікар м. Івано-Франківська:

- Де написано, що там є харчові добавки? Нема. Пише: молоко, молоко, і на тому кінець.

Санепідеміологи після скарг на дивний смак молока взяли проби на дослідження. Дві лабораторії, міської та обласної СЕС, дали однаковий результат - виявили сліди солі-стабілізатора "Туризину СТ".

Микола Недоступ, головний санітарний лікар м. Івано-Франківська:

- Із 4-х компонентів, котрі входять в цей "Туризин СТ", один компонент допускається при виробництві молока, а три компонента не допускаються санітарними правилами.

Вилучену з дитсадків партію молока утилізували. Його реалізацію в Івано-Франківську заборонили.