Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 травня 2011, 13:38 Службові злочини
На Дніпропетровщині невідомі розграбували металургійні поховання
На Дніпропетровщині невідомі розграбували металургійні поховання

Війна за землю, в буквальному сенсі, розпочалася в дачному товаристві поблизу Нікополя. Невідомі зносять будинки й розкопують ґрунт. Усі зусилля - аби дістатися тисяч тонн металу, що їх поховали тут металурги за радянських часів. Та екологи занепокоєнні - на поверхню вивертають дуже небезпечні токсичні речовини.

Понад сотню дачних ділянок потонуло у величезному котловані. Сади, городи, будинки пішли під ківш екскаватора з появою минулого літа в кооперативі нових членів.

Іван Лісничий, голова наглядової ради дачного кооперативу:

- Они просили кусок земли с края для фур, для складов. Но потом, со временем - мы не подозревали даже - начали рыть.

Апетити нових сусідів росли. Спочатку за безцінь стали скуповувати ділянки інших власників. Декого змушували кидати наділи - розібрали трубопровід і найспекотнішого літнього місяця залишили дачників без води. Для чого риють, і що з землі витягають - невдовзі стало відомо.

Олександр Рибаков, голова депутатської комісії з екології та землекористування Нікопольської міськради:

- Здесь такая насыщенность металлом этой почвы, что экскаваторами просто грузятся на машины и вывозятся отсюда целиком, на лесопосадку, там на железнодорожные вагоны и вывозится в неизвестном направлении. Насколько высока ценность этих грунтов.

За радянських часів це був найбільший у регіоні смітник гігантів-металургійників. Тисячі тонн шламу і брухту. Згодом відходи поховали, завезли чорнозем, висадили дерева.

Дмитро Глущенко, радник міського голови м. Нікополя:

- Здесь была и городская свалка. И на сегодняшний день у нас есть данные, что здесь происходило перезахоронение останков солдат, погибших во время гражданской войны, махновцы, которые погибли от тифа. Поэтому с точки зрения экологической, здесь бомба замедленного действия.

Зупинити незаконних копачів виявилося не так легко.

Руслан Токар, міський голова м. Нікополя:

- У нас еще законодательство очень лояльное в подобных вещах, то есть, если мы технически не зафиксировали факт снятия плодородного слоя именно этими людьми, то, вроде, как бы, они ничего не сделали. Они находятся на основании каких-то документов как садоводы.

Ділянки перекуповували, документи підробляли. На організаторів металевого бізнесу правоохоронці ще не вийшли. Але за фактом незаконного псування земель кримінальну справу вже порушили.

Олександр Каряка, керівник відділу Нікопольського МВ міліції:

- Никопольским городским отделом возбуждено уголовное дело по ст. 254 УК Украины за бесхозяйственное использование земельного участка. То есть, за снятие и уничтожение верхнего плодородного слоя земли неизвестными лицами.

Якнайшвидше владнати проблему чиновників закликають екологи. Важкі метали, ртуть, небезпечні хімічні сполуки опинилися на поверхні землі.

Юрій Бабинич, еколог:

- Всі ці матеріали потрапляють в довкілля, вони розміщенні на поверхні полігону, і змиваються в оточуюче середовище, отруюють землю, отруюють повітря, отруюють населення, яке проживає поруч з полігоном.

Нещодавно створена спеціальна комісія ухвалила - землі повернути в державну власність. Котловани зарити, родючим шаром ґрунту вкрити і на лісопаркову зону територію перетворити. Та для цього ще треба подолати паперово-бюрократичну тяганину.