Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 травня 2011, 17:15 Службові злочини
Скандал у Харкові: суддя Михайло Бородін має російське громадянство
Скандал у Харкові: суддя Михайло Бородін має російське громадянство

Скандал у Харкові. Народний депутат Юрій Кармазін проти судді апеляційного суду Михайла Бородина. Це вже давній конфлікт. Нині ж парламентар оприлюднив інформацію, що служитель Феміди має російське громадянство, а тому не має права вершити правосуддя в Україні. Так це чи ні - спробували розібратися журналісти "Свідка".

Народний депутат Кармазін та суддя Бородін конфліктують уже кілька років. Відтоді, як ефірі харківського телебачення пролунали викривальні заяви парламентаря про суддю, ображений служитель Феміди звернувся до суду і виграв справу, зокрема, компенсацію - сто тисяч доларів та спростування. Нині нардеп видає нову сенсаційну інформацію.

Юрій Кармазін, народний депутат України:

- Сімнадцятого листопада 2004 року громадянин Бородін Михайло Михайлович набув громадянства і отримав паспорт громадянина Російської Федерації. Я не чую вашої реакції. І значиться: громадянин Бородин під цим же самим прізвищем, проживаючим в місті Бєлгород по вулиці Губкіна, будинок 13, квартира 104.

Інформації про російський паспорт Михайло Бородін не підтвердив, але й не спростував. Від коментаря відмовився, у телефонній розмові тільки зазначив: усі заяви Юрія Кармазіна - неправдиві. Про те, що колега має подвійне громадянство, в Апеляційному суді знають, але від ЗМІ.

Володимир Чижиченко, в.о. голови Апеляційного суду Харківської області:

- Администрация нашей организации не уполномочена в отношении судей принимать какие-либо решения об отстранении от должности или приостановления.

- А с точки зрения закона?

- А с точки зрения закона - я не законодатель. Пусть они сами решают все вопросы.

Федір Веніславський, експерт у галузі конституційного права:

- Сам факт получения гражданства другого государства является основанием для того, чтобы человек утратил гражданство Украины. Это происходит не автоматически.

Юрист зазначає: мати паспорт іншої держави - не злочин. І Конституція не зобов'язує людину відмовитись від українського громадянства, якщо вона має якесь інше. Це робить своїм указом президент. Поки суддя громадянства не позбавлений, може вершити правосуддя. Покарання для служителя Феміди закон не передбачає. В Апеляційному суді Харківської області Михайло Бородін слухав справу і сьогодні.