Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 травня 2011, 13:03 Службові злочини
На Луганщині міліція сфальсифікувала звинувачення двох братів
На Луганщині міліція сфальсифікувала звинувачення двох братів

Перевальська міліція фальсифікує справи, а місцева прокуратура - їй потурає. В цьому "Свідок" переконувала мати двох синів, які під час розслідування зі свідків перетворилися на звинувачуваних. Обидвох затримали. Менший із хлопців - неповнолітній. Правозахисники кажуть, що ця ситуація - типовий приклад корупції у правоохоронній системі.

Інна Голенських сама виховує двох синів. Старшому - 20, меншому щойно виповнилось 17. Кілька тижнів тому її діти стали свідками бійки між однолітками. За фактом побиття порушили кримінальну справу. Братів залучили у ній як свідків. На їхню непричетність до інциденту вказував і постраждалий. Втім, якось усе змінилось.

Інна Голенських, мати затриманих:

- Меня следователь вызвал в РОВД и предложил, чтобы меньшая тяжесть была моей вины, пусть кто-то из моих детей возьмет вину на себя. Ну, пусть меньший - там наказание меньше и все такое. Я с этим не согласилась. И из свидетелей, мои свидетели стали из подозреваемых в обвиняемые.

Старшого одразу затримали. Меншого, школяра, ще й звинуватили у крадіжці телефона, й також запроторили за ґрати.

Ігор Чудовський, юрист:

- При таких обстоятельствах, когда пострадавшая не узнала несовершеннолетнего и говорит, что он этого не делал, арестовывать несовершеннолетнего при таких доказательствах ни в коем случае нет необходимости.

У міліції прокоментувати перебіг цієї справи відмовилися. А от прокуратура, яка перевіряла дії слідчих, уже оприлюднила свій вердикт.

Денис Костусєв, прокурор Перевальського району:

- Её доводы о необоснованном задержании и содержании под стражей не нашли своего подтверждения - вот и все, что я могу сказать.

Правозахисники ж зауважують: суворість закону міліцянти з Перевальського райвідділку застосували лише потому, як мати відмовилась від ненав'язливих пропозицій слідчого.

Ігор Чудовський, юрист:

- Органы досудебного следствия в лице правоохранительных органов поставили на поток фальсификацию в уголовных делах. Скорее всего, следователь руководствуется одним из каких мотивов. А - поставить галочку, что раскрыто преступление. Б - получить личную выгоду - взятку путем вымогательства.

Тим часом мати, яка бореться за своїх синів, каже, що дійде і до Генерального прокурора, і до Президента. Хабарів нікому принципово не даватиме, бо вважає хлопців невинними, і це доводитиме в суді.