Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 квітня 2011, 13:43 Службові злочини
У Дніпродзержинську лікарі поховали 30 мертвих немовлят як відходи
У Дніпродзержинську лікарі поховали 30 мертвих немовлят як відходи

Дніпродзержинські лікарі ховали мертвих малюків без дозволу батьків. Тридцятьох немовлят, що народилися мертвими, працівники пологового відділення викинули, як післяопераційний непотріб. Прокуратура вже порушила карну справу.

Тетяна Дамченко вже другій рік оббиває пороги лікарні. Жінка шукає тіло свого онука. Хлопчика завважки 3,5 кілограми народила її невістка.

Тетяна Дамченко, мешканка м. Дніпродзержинська:

- Коли вона поступила у дев’ятий пологовий будинок, то сказали, що дитина народилася мертвою. Дитину породіллі показали на відстані, але одразу винесли з пологової зали. Після того ніхто не зміг нічого добитись. У патологоанатомічне відділення не поступала, у КЗ Заводського спецкомбінату не поступала. І де ділася дитина - доплюсували до сміття.

Медики виправдовуються і винуватять породіллю. Мовляв, не прийшла за тілом. Тому й закопали малюка разом із післяопераційними відходами.

Ніна Чумаченко, керівник лікарні №9 м. Дніпродзержинська:

- Да, у нас от мертворожденных, которые не захораниваются, родители пишут отказ. Эти люди не написали отказ. Это - плод, это - не ребенок! Это - мертворожденный.

Шукати правду жінка вирішила у прокуратурі. Там повідомили: те, що вчинили лікарі - порушення закону.

Денис Шевченко, старший слідчий прокуратури Дніпропетровської області:

- Данное уголовное дело возбуждено в отношении врачей девятой горбольницы города Днепродзержинска по факту служебной халатности. В частности, в отношении того, что без получения согласия родителей, мертворожденного ребенка, что должно  фиксироваться в истории родов, за подписью матери, без этого согласия осуществили захоронение трупа в одном месте с послеоперационными отходами.

Працівник цвинтаря показує, де поховали так звані "відходи". За шість років роботи чоловік жодного разу не задумався, що в пакетах можуть бути малюки.

Валерій Галимонов, працівник цвинтаря:

- Если идет захоронение ребенка, действительно, то его привозят в гробу. У нас есть безродные дети, которых привозили в гробах, и там стоят надписи, что это ребенок, у него есть фамилия. А то - отходы, и мы не знаем, что там находится. Туда никто не смотрит!

За тиждень має відбутися ексгумація. Потому жінка перепоховає свого онука на батьківщині. Щоправда, вона сумнівається, що тіло знайдуть. Тим часом, лікарям загрожує три роки в'язниці.