Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 березня 2011, 16:56 Службові злочини
На Миколаївщині керівник ветслужби видавав дозволи на продаж м'яса за хабарі
На Миколаївщині керівник ветслужби видавав дозволи на продаж м'яса за хабарі

Отруєння, інфекції, невиліковні хвороби - все це можна придбати на ринку разом із м'ясною вирізкою. Пропустити неякісний товар на ринок може нечесний ветеринар. Саме такого затримали на Миколаївщині.

Свинина, яловичина, курятина. М'ясо свіже - оцінити це можна за зовнішнім виглядом, якісне - підтверджують печатки на дозвільному документі. Та місце на ринку зайняти прагнуть і нечесні продавці.

Сергій Дудник, керівник ветеринарної міліції УМВСУ в Миколаївській області:

- Вот, например, добропорядочный фермер. У него болела свинья, он ее зарезал, решил продать, чтобы не потерять прибыль, деньги. А чтобы продать, нужно взять ветеринарные документы.

На підмогу таким на одному з миколаївських ринків поспішав керівник ветеринарно-контрольної служби. Дозволи давав, не вагаючись, аби тільки гроші платили.

Денис Фомичов, керівник відділу УМВСУ в Миколаївській області:

- Он выдавал формы, подтверждающие качество ветеринарной продукции, минуя анализы и не то, чтобы проводить анализы, он даже не осматривал их визуально. Сумма взяток составляла до 50 гривен с одной головы, то бишь, с большого автомобиля получалось порядка 3-4 тысяч гривен.

М'ясо заражене, контрабандне, генно-модифіковане. Із кабінету ветеринарної служби виходило вже екологічне, вирощене в регіоні. До поступливого посадовця почали шикуватися черги. Розібратися, в чому справа, прийшли і правоохоронці. Щойно від клієнта 30-річний чиновник отримав хабара, із обшуком завітали оперативники.

Правоохоронець:

- В отношении вас возбуждено уголовное дело о получении взятки. О чем написано выше, что вы выдали незаконно ему документы на свинью и за это брали деньги. Было такое?

- Не было.

Дуже швидко правоохоронці знайшли підтвердження одразу кількох оборудок. Скільки небезпечного товару встиг запустити на ринок керівник-ветеринар - ще тільки з'ясовують. Та хабарникові вже гарантують від 5 до 10 років ув'язнення. Фахівці тим часом вкотре застерігають: заражене м'ясо смертельно небезпечне для людини.

Сергій Дудник, керівник ветеринарної міліції УМВСУ в Миколаївській області:

- Это опасно для здоровья человека, это совместные болезни, которыми болеют и животные, и люди: туберкулез, лейкоз и паразитальные заболевания, тухенилез, феноз, которые неизлечимы.

Подвійний контроль на офіційних ринках, жодного - на стихійних. Ані ветеринарних штампів, ані торговельних зборів. Крам просто на землі. Та і тут м'ясо не залежується.

Продавець:

- Ну, так треба так зробити, щоб можна було торгувать, построїти, щоб заходили і торгували. А в рынке нету мест!

- Почему нет мест?

- Нет мест, там все места, все стоят перекупщики. Нет места, чтобы продать молоко или ту же курицу.

"Хто винен і що робити?" - з року в рік намагаються вирішити урядники. Як убезпечитися від неякісних продуктів? У фахівців порада незмінна: принаймні, не купувати харчів на стихійних ринках.