Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 березня 2011, 10:01 Службові злочини
На Миколаївщині постачальник вугілля у школи привіз неякісне паливо
На Миколаївщині постачальник вугілля у школи привіз неякісне паливо

Натомість на Миколаївщині - інший клопіт, там школи зачинені через те, що нічим опалювати будівлі. Управління освіти й завчасно тендери провело, й угоди про постачання вугілля уклало. Та замість якісного твердого палива переможець конкурсу привіз до шкіл чорний пил.

Запалити, що не горить, огріти тим, чого немає. Оминути закони фізики в Любомирівській середній школі намагаються вже кілька місяців. Витискають усе, що можна, з так званого "вугілля".

Володимир, кочегар Любомирівської ЗОШ:

- Вугілля, яке у нас є, воно буквально називається "вугілля", але це - земля. Ну, от, получається, що практично тут вугілля немає.

Двісті тон якісного вугілля, як завжди, на опалювальний сезон мала отримати школа. Оголосили конкурс, обрали найвигіднішого постачальника - за розумні гроші найліпший товар.

Наталія Павелко, головний бухгалтер відділу освіти Березнегуватської РДА:

- Заключили ми з ним договір, і пішла поставка вугілля, згідно сертифікатів, те, що вони подали в своїх пропозиціях, сертифікати були належної якості, що вугілля повинно було належної якості, але по факту на вид воно було багато грудок пилу.

Після кожної партії продавець обіцяв: наступна буде ліпшою. У школі вірили й чекали, поки не вдарили морози. Коли позначка сягнула чотирнадцяти градусів, санепідемстанція зачинила чотири школи. Розслідувати справу взялися правоохоронці.

Дмитро Сосинович, керівник управління ГУ МВС України в Миколаївській області:

- В результате проверки было установлено, что тот уголь, который был поставлен для отопления, не соответствует техническим нормам. Имеется ввиду зольность.

Попільність - відсоток попелу після цілковитого згорання горючої речовини. Верхня межа для вугілля - 35, у шкільних партіях - було 60. Запалити таку суміш майже неможливо.

Дмитро Сосинович, керівник управління ГУ МВС України в Миколаївській області:

- По результатам проверки возбуждено уголовное дело по ч.1 ст.364 - это "зловживання владою, або службовим становищем. Ведеться слідство.

90 тисяч гривень, за попередніми підрахунками, втратила держава. Компенсувати збитки тепер має постачальник, а ще має відповісти за нечесну оборудку. Як надолужити втрачений час - сушать голови і у школах. Аби не перемерзла система, самотужки збирають дрова. Гріють котли й чекають тепла. Тоді для вчителів і учнів почнеться справжня робота, наздоганятимуть курс. Тож закінчити цей шкільний рік зможуть влітку.