Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 лютого 2011, 14:28 Службові злочини
Справа медика Артура Восконяна набирає нових обертів
Справа медика Артура Восконяна набирає нових обертів

Набирає нових обертів справа Артура Восконяна - київського медика, що вивіз із лікарні п'ятьох безхатченків і кинув їх помирати на морозі. Нині добігає кінця термін утримання його під вартою, і прокуратура вимагає заарештувати підозрюваного в жорстокому злочині.

Два місяці, і не менше - утримання під вартою вимагатиме прокуратура для лікаря, що покинув пацієнтів помирати на морозі. Нині закінчується десятиденний термін арешту медика. Утім, слідчі кажуть: випускати його на волю не треба.

Олег Шмаков, заступник прокурора Київської області:

- Основний мотив - це те, що більшість свідків у нас - це підлеглі безпосередньо нашого обвинувачуваного. Тобто представники його відділення і тому, на нашу думку, на думку слідству, є реальні важелі впливу на цих свідків, він може примусити давати інші покази, умовити давати покази, які свідчать на його користь.

Нині Артура Восканяна звинувачують за двома статтями: залишення в небезпеці і перевищення службових повноважень. Утім, слідчі кажуть, що змінять їх на більш тяжкі.

Олег Шмаков, заступник прокурора Київської області:

- В даний час вирішується питання зміни йому обвинувачення, оскільки у нас вже є висновок судово-медичної експертизи, згідно якого причиною смерті нашого потерпілого є ішемічна хвороба серця. Проте це відбулось на фоні загального переохолодження організму.

Трагедія сталася одинадцятого лютого. Того дня завідувач відділу Київської міської лікарні номер один вивіз п'ятьох безхатченків з медзакладу й лишив на автобусній зупинці біля кладовища. Дістатися до іншої лікувальної установи покинуті люди не могли, адже всі - тяжко хворі й каліки.

Олег, безпритульний:

- Ну, люди не ходили, один человек без ноги.

Наталя, безпритульна:

- Мы уехали, привез нас на остановку возле кладбища, и сказал, что там будет легче умирать.

Одна хвора морозу не витримала й померла. Інших безхатченків врятували перехожі.

Наталя, безпритульна:

- Муж и жена проходили мимо. Я им сказала: "Я вас умоляю, вызовите "скорую".

- В каком вы были состоянии, когда вас "скорая" забрала?

- В плохом очень. Ну, если на земле валялась, что, хорошее состояние было?

У лікарні вчинку свого співробітника пояснити не можуть.

Ігор Чермак, керівник Київської міської клінічної лікарні № 1 м. Києва:

- Надзвичайно прикрий інцидент, не допустимий в діях медика, і взагалі в діях любої людини - залишити даних людей на вулиці, без огляду і без можливості існування.

А от сам затриманий виправдовується: хотів, аби в палаті зробили ремонт, а пацієнти заважали. Куди подіти їх не знав, тож вирішив відвезти на зупинку. А потім викликати "швидку", яка б доправила безхатченків до іншої лікарні.

Олег Шмаков, заступник прокурора Київської області:

- Механізм такий, вивозиться в інший район, там ці громадяни залишаються, викликається швидка допомога. Вона в любому випадку їх забирає, і далі вони знову попадають в інший лікарський заклад.

Утім, "швидка" за людьми так і не приїхала. Розслідування прокуратури триває. Нині перевіряють, чи це перший такий випадок у лікарні, чи ж від непотрібних пацієнтів так позбувалися й раніше.