Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 лютого 2011, 14:18 Службові злочини
Львівські медики навчилися зцілювати інвалідів "одним розчерком пера"
Львівські медики навчилися зцілювати інвалідів "одним розчерком пера"

Зцілення невиліковно хворих одним розчерком пера можливе. Львівські правоохоронці виявили таку здатність у членів однієї з медико-соціальних експертних комісій міста. Лікарі вимагали хабарі від інвалідів за підтвердження їхніх недуг. Хто не давав грошей - одужував. Щоправда, лише на папері.

Тетяна травмувала ногу у страшній дорожній аварії. Інвалідність оформила п'ять років тому. А нещодавно звернулася до Львівської обласної медико-соціальної експертної комісії, щоб підтвердити інвалідність. Там почула: бути хворою замало.

Тетяна Солтан, постраждала:

- Я зайшла на реєстрацію з паспортом. Зразу медсестричка мені сказала: ви прийшли на контрольну МСЕК, тут потрібно за рік положити тисячу гривень. А нам за пораду, як ви отримаєте довідку про інвалідність - 100 гривень.

Грошей у паспорт пані Тетяна не вклала. І сталося диво - вона одужала. Ось тільки нога на "паперове" зцілення не відреагувала - болить і далі. Службовці запевняють: жінці не підтвердили інвалідності, бо немає результатів повного обстеження. А про хабарі - все вигадала.

Володимир Решота, керівник Львівської обласної медико-соціальної експертної комісії:

- Жінка не була обстежена, в неї було одне заключення, по цьому заключенню ніколи ми не можем винести рішення. Такою дурницею не займайтесь, будь-ласка, такого ніхто не робить... Я повторюю слова людини.

Пан Ярослав допомагає людям з обмеженими можливостями. Каже: про хабарництво в комісіях чув. Та хворі частково самі в цьому винні, про здирництво мовчать.

Ярослав Грибальський, керівник Львівського відділу Українського фонду реабілітації інвалідів:

- Натякають, вимагають, ну, звертайся до правоохоронних органів. Люди просто не хочуть звертатися. Банкноти помітимо, і коли говориш людині, давай, - "о, ні, я боюся, будуть мстити".

Утім, таки знайшлися двоє, що не побоялися і звернулися до правоохоронців. Міліція затримала "на гарячому" п'ятьох лікарів, що входили до однієї з львівських медико-соціальних експертних комісій. Постраждалих, кажуть в обласній прокуратурі, що день, то більше.

Андрій Гнатів, керівник управління прокуратури Львівської області:

- Вже 14 осіб звернулося з такими заявами про вимагання у них, чи поставлення в такі умови, за яких вони змушені були давати хабарі, бо інакше вони б не отримали те, що їм належить.

Медики хвацько торгували "недугами". Кожна мала свою таксу.

Андрій Гнатів, керівник управління прокуратури Львівської області:

- І суми фігурують від 700 гривень до 8400 гривень. Тобто, там були встановлені такси - за рік стільки-то, за два стільки-то, пожиттєво стільки-то.

Тепер затриманим лікарям ці "такси" доведеться поміняти на "терміни". Хабарникам загрожує від п'яти до десяти років за ґратами. З конфіскацією майна.