Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 січня 2011, 09:20 Службові злочини
Українець виграв у Страсбурзькому суді справу проти України
Українець виграв у Страсбурзькому суді справу проти України

Безпрецедентне рішення Європейського суду з прав людини. Згідно з ним, львів'янинові, котрого побили міліціянти, Україна має виплатити 10 тисяч євро. І це тоді, коли кримінальну справу за фактом побиття досі розслідують. А Страсбурзький суд, як відомо, розглядає скарги лише після судових інстанцій на батьківщині.

Вісім років тому до Івана Самардака на вулиці підійшли патрульні і запитали, що він робить - чоловік стояв на трамвайній зупинці і чистив ножем нігті. Слово за слово, і пана Івана попросили до відділку міліції. Там, як стверджує чоловік, його відлупцювали і відпустили.

Іван Самардак, постраждалий:

- Две недели я пролежал в постели больной. Очень был болен. температура слишком высока была. Так случаем вернулся, смотрю - в заду зеркало - смотрю, а там такая шишка торчат. Я знал что будет болеть, потому что ногами пинали. Понятно, что будет болеть долго, но что ребра сломанные - я этого не ожидал.

Пан Іван звернувся до прокуратури зі скаргою на міліціянтів. Там порушили кримінальну справу за фактом побиття та розслідують її і досі.

Олег Настасяк, прокурор Личаківського району м. Львова:

- Она была закрыта пять раз - по разным основаниям. Основанием основной было такое, что в действиях сотрудников милиции отсутствует состав преступления.

Справа порохом не припадала, запевняють у прокуратурі, і демонструють два пухкенькі томи. Уся проблема, кажуть правоохоронці, - судово-медичні експертизи тілесних ушкоджень пана Івана - їх призначали аж 4 рази. Адже про перелами двох ребер чоловік заявив лише за два тижні після побиття. А ще через деякий час з'ясувалося, що в нього зламане третє ребро. Тож необхідна п'ята експертиза.

Олег Настасяк, прокурор Личаківського району м. Львова:

- Сейчас экспертиза такая предназначена, однако затягивается данная экспертиза в связи с тем, что Самардак отказался от прохождения экспертизы. Не доверяет экспертам. Указывает, что они сделают все для того, чтобы закрыть уголовное дело.

"Самардак проти України" - у цій скарзі до Європейського суду пан Іван детально описав свої стосунки з вітчизняною правоохоронною системою. Закордонну Феміду настільки вразили терміни розслідування, що позов прийняли.

Руслан Таратула, адвокат постраждалого:

- Ну, мы написали свое возражение. И суд согласился с нами с тем, что следствие ведется не эффективно. Поэтому дело было рассмотрено по существу.

Тепер оголосили і рішення: впродовж трьох місяців український уряд має виплатити панові Іванові 10 тисяч євро. Однак на перебіг кримінальної справи рішення Євросуду не вплине, кажуть у прокуратурі. Хоча й стверджують: ставляться до вердикту європейців з повагою.

Олег Настасяк, прокурор Личаківського району м. Львова:

- Оно в настоящее время носит рекомендательный характер. Мы примем во внимание все замечания, которые будут указаны в данном решении.


Поки рішення Європейського суду у Львівській прокуратурі ще не бачили. Завершити розслідування обіцяють уже на початку року. І запевняють: якщо доведуть вину вартових ладу, їх покарають, хоча ті вже давно не працюють у міліції.