Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 грудня 2010, 14:05 Службові злочини
На Чернігівщині акушерка понесе покарання за смерть породіллі
На Чернігівщині акушерка понесе покарання за смерть породіллі

Позбавлення медичної практики на чотири роки і сімдесят тисяч гривень за завдання моральних збитків. Такий вирок виніс суд Бахмача, що на Чернігівщині, місцевій акушерці. На початку цього року вона опинилася в центрі медичного скандалу.

На свого первістка Вікторія та Олександр чекали п'ять років. Холодний різдвяний вечір приніс їм маленького Богданчика, але забрав породіллю. Її родичі знайшли мертвою на операційному столі пологового будинку. Медики тільки розвели руками. Повідомили, що пологи були успішні, але за годину почалася кровотеча. Термінове оперативне втручання не допомогло.

Світлана, родичка померлої:

- Балакають, що там уже стіл був накритий, кутя… Їх нікого не було, я думаю. Кровотеча пішла вся в матку, не наружу, а туди. Їй дихать не давало, і живіт болів.

Тоді керівники медзакладу, як один, запевняли: стався прикрий інцидент. Та після втручання журналістів "Свідка" робота бахмацьких ескулапів зацікавила прокуратуру.

Олександр Сидоренко, прокурор м. Бахмача:

- При проведенні додаткової перевірки були встановлені нові факти, які стали підставою для порушення прокуратурою кримінальної справи за ознакою ст. 140 КК - неналежне виконання професійних обов'язків, що спричинили тяжкі наслідки.

У вересні 2010-го медпрацівниця, що була акушеркою під час пологів, постала перед судом. Відтоді відбулося дев'ять засідань. Остаточний вердикт Феміди - винна частково.

Валентина Генадіївна, мати померлої (телефоном):

- Її приговорили на 4 года забрать медицинську практику, виплатить моральний ущерб матері і зятю. Сказали, так. Як вона вже пенсіонерка, виправні роботи і позбавлення волі до неї не приміняється. Ви б на моєму місці согласились? 70 тисяч гривень - і вона далі буде робить свою грязну справу?

Обурена мати з таким рішенням суду категорично не погоджується. Каже, шукатиме правди в інших інстанціях. Трагічна історія цієї родини не поодинока. Майже півроку намагається знайти винних у смерті єдиної доньки ще одна мати - з Чернігівщини. Одинадцятирічна дівчинка, що страждала на алергію, померла в коридорі місцевої лікарні після ін'єкції антибіотика.

Світлана Гаврикова, мати загиблої:

- Як закричить: "Мамочка, мені дихать нічим! Дихать нічим!" Падає мені на руки, а я її підхватую і кричу: "Дочечка, тільки не умирай!" Я кричу, но ніхто не вийшов.

За фактом смерті дитини міліція порушила кримінальну справу. А далі почалися нескінченні експертизи, й досі триває службове розслідування в лікарні. Жінка впевнена: медики навмисно зволікають, аби уникнути покарання. А ще затирають сліди - з лікарняної книжки померлої зник запис про реакцію організму на антибіотики.

За статистикою правозахисних організацій, протягом 2010 року в Україні через службове недбальство медиків померло більше сотні людей. Та покарати лікаря майже неможливо.

Іван Боднарук, правозахисник:

- На сьогоднішній день реальної практики засуджень до реального позбавлення волі фактично немає, оскільки законодавство передбачає доказову базу - свідчення інших осіб, або документи, в даному випадку дуже складно буде потерпілим досягнути справедливості де-факто. Де-юре вони знайдуть методи, як себе закрити.

Юристи кажуть: якщо не втрутиться держава, людям урветься терпець, і вони почнуть чинити самосуд над горе-медиками.