Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 листопада 2010, 13:30 Службові злочини
На Волині орендар ставка виловив з нього всю рибу
На Волині орендар ставка виловив з нього всю рибу

Орендар сільського ставу з Волині знищив у водоймі все живе. Виловив рибу сіткою і сподівався продати на ринку. Та потрапив на очі рибохорони, й тепер відповідатиме перед законом.

"Ловися, рибко велика і маленька!". Така примовка з народної казки в селі Мирному Горохівського району спрацювала на сто відсотків. Ще б пак: води по коліна, а на підхваті у місцевих - сітки, черпаки, човен. От тільки з дозволом на промисел в орендаря - халепа.

Сергій Кордонський, керівник управління Волиньдержрибохорона:

- Даний громадянин сказав, що у нього всі документи є на вилов риби. Коли ми перевірили, то в нього був тільки дозвіл на спецкористування, а на вилов риби у нього документів не було.

- Тобто, він міг з тією водоймою що робити?

- Він міг тільки користуватися водоймою, а вилучати водні живі ресурси - не мав права.

А все тому, кажуть природоохоронці, що такого права чоловіка позбавили. І не випадково.

Починаючи з 2000-го року, відколи він став опікуватися ставом, тричі під покривом ночі спускав із нього воду, а рибу вибирав. Несумлінному орендареві робили зауваження, складали приписи, але каятися він і не думав. На чергову оборудку наважився серед білого дня. Що за ним стежать - і гадки не мав.

Працівник рибохорони:

- Добрий день, як рибалочка? Що то за рибалочка?

Та затримання сільського "бізнесмена" тихим не було. Упродовж двох годин він сперечався з рибінспекторами.

Олександр Климнюк, співробітник управління Волиньдержрибохорона:

- Це, звичайно, були образи, погрози. Що викличе інші інстанції правоохоронні, що нас можуть пов'язати, нас можуть судити. Що ми неправомірно влізаємо у його господарську діяльність і, звичайно, не давав пояснення, ображав, чинив опір.

Тепер справою браконьєра займатиметься прокуратура. Рибінспектори ж зітхають: такі інциденти на Волині трапляються щорік, головно - восени. І часто результатом роботи лиходіїв є мертві водойми. Адже в озерцях, де "попрацювали" такі горе-ловці, риба середніх розмірів може з'явитися лишень за років два-три. Без неї став швидко заростає, а буває, що і зникає взагалі.