Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 листопада 2010, 14:54 Службові злочини
Колишньому начальникові Львівського СІЗО суд призначив три роки умовно
Колишньому начальникові Львівського СІЗО суд призначив три роки умовно

Три з половиною роки умовно - таке покарання призначив суд колишньому начальнику Львівського слідчого ізолятора за перевищення своїх службових повноважень. Василь Романишин лупцював не лише ув'язнених, але й підлеглих офіцерів. Це чи не єдиний випадок в Україні, коли вину керівника такого типу установи було доведено. Однак колишні підлеглі керівника-садиста вважають вирок надто м'яким.

Надія Кисельчук, колишній працівник СІЗО №19:

- Коли екс-начальник вважав СІЗО фермою, а всіх решту - рабами, і про це він відкрито заявляв, усміхаючись, то покарання три з половиною роки за побиття офіцера - це як рибу кинути в воду.

Пані Надія керувала лікарнею для засуджених, і була однією із тих офіцерів, що п'ять років тому оголосили голодування на знак протесту проти свавілля свого керівника Василя Романишина. Це привернуло увагу прокуратури.

Андрій Максимчук, заступник спецпрокурора м. Львова:

- Начальник слідчого ізолятора наніс, застосував фізичне насильство до підлеглого на очах в інших ув'язнених і в інших підлеглих.

Довести вину керівника СІЗО було непросто, ділиться прокурор. Очевидці були не послідовні у своїх свідченнях. Навіть на лаві підсудних Василь Романишин наганяв на них страху.

"Волю та силу" Романишина відчув на собі й колишній в'язень, який має причини не називатися. Чоловік приємно здивований тим, що керівник СІЗО постав перед судом. Однак каже: у жорстокості офіцера був іноді відтінок справедливості.

Колишній ув'язнений Львівського слідчого ізолятора:

- Жінка одного з працівників прийшла йому пожалілася, що він пропив зарплату - не приніс додому. То він його на двоє суток закрив в карцер.

Прокуратура Львова апелювала до суду з тим, що вирок керівникові-садистові надто м'який. Однак покарання лишилося незмінним - три з половиною роки умовно. Та навіть це величезне досягнення, вважають правозахисники.

Олег Мицик, правозахисник:

- Ця справа є, по-перше, актуальною і унікальною. По-друге, з-за того, що це є замкнутий простір, в якому, як правило, панує кругова порука, інформація звідти не виходить ніколи.

З іншого боку, зміна керівників, на жаль, не міняє сутності такого закладу, як слідчий ізолятор.

Олег Мицик, правозахисник:

- На сьогоднішній день в СІЗО змінилося мало речей. Це є місце не людського поводження з слідчо-арештованими, які є невинними людьми.