Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 вересня 2010, 12:24 Службові злочини
На Сумщині молодій породіллі не дають забрати сина з лікарні
На Сумщині молодій породіллі не дають забрати сина з лікарні

У лікарняному полоні: місяць тому мешканка Сумщини народила сина, а забрати його додому не може. Дитини просто не виписують, хоча малюк цілком здоровий. "Не маєте нормального житла", пояснюють матері. Та жінка каже: на хлопчика в медиків свої плани.

Артемка, якому вже 5 тижнів, мати намагається повсякчас тримати на руках. Породілля налякана: розповідає, в лікарні на неї тиснуть, аби відмовилася від дитини.

Аліса Ліщинська, породілля:

- Она мне лично приходила и говорила, Скорик Нина Андреевна, что заберет ребенка через прокуратуру, что лишит меня материнских прав на всю жизнь.

Ще й тижня не минуло після пологів, а Алісі вже принесли документи на відмову від немовляти. Мама розповідає: погрози чергують зі спробами переконати, мовляв, молода, хіба тобі на часі дитина? Ще народиш. Медики ж наголошують: у них усе на добровільних засадах.

Ніна Скорик, заступник головного лікаря Роменської районної лікарні:

- Я ношу две пустых заявы, одна про відмову, друга про тимчасове влаштування дитини у Будинок дитини. Умеешь читать? Умеешь.

Аліса документ на тимчасову двомісячну відмову від дитини таки підписала. Третього варіанту забрати крихітку породіллі не пропонують. Нікуди - пояснює керівництво лікарні, будинок у Аліси, нібито, негодящий. Ось він, цей будинок у селі Бобрику. Не вілла, звісно, але ремонт іде повним ходом.

Наталя Ліщинська, мати породіллі:

- Коли Алісу вже можна було виписувати, на 6-й день, чи на 7-й, оця кімната була готова. Аліса весь час, коли була вагітна, тут жила. Тут зроблено уютно, водоемульсіонкой пофарбовано, і все необхідне було. Сюди коляску, планувалося вікно вставить. Це день, вставить - і нема проблем. Але вони сказали "ні".

Рідня пропонувала й інший варіант - до закінчення ремонту оселити матір з немовлям у бабусі й дідуся. Їхня хата навпроти, тут і газ, і вода. Старенька вже не може дочекатися правнука.

Поліна Опанасівна, бабуся породіллі:

- Все я купила: і одежду, і пододеяльничок, і простинку, і наволочок.

Ніна Скорик, заступник головного лікаря Роменської районної лікарні:

- Они сказали, что дед отказывается от флюорографического обследования. Мы не имеем права, что же там за сімья! Мне же не абы выписать!

Пропонували виписати дитину до дядька - у того облаштована квартира. Чи-то навіть зняти підходяще житло. Але на все знаходилися відмови. Здорова мати зі здоровою дитиною пробула в лікарні вже більше місяця.

Олександр Клепач, представник породіллі:

- Вже понад 40 днів вона незаконно тут утримується, і за це повинен хтось відповідати. Позов щодо незаконного утримання посадовими особами лікарні Аліси Ліщинської і її дитини.

Аліса Ліщинська, породілля:

- Я здоровая, не пью, не курю и ребенок здоровый родился. Я думаю, хотят усыновить.

Завтра житло Аліси мають укотре інспектувати. У кімнаті малюка ремонт і купа дитячого посагу. Мати сподівається врешті забрати Артемка додому.