Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 вересня 2010, 17:54 Службові злочини
Комітет Верховної ради почав чистку на суддівських лавах
Комітет Верховної ради почав чистку на суддівських лавах

Чимало скарг надходить на суддів: корупція, упередженість і просто злочинна неуважність. Люди скаржаться, але майже не вірять у те, що можна знайти правди. Та іноді практика говорить про інше: порушників у мантіях звільняють з посад, а незабаром обіцяють, узагалі, садовити за ґрати.

З дев'ятьох суддів, звільнення яких розглядав комітет Верховної ради з питань правосуддя, на засідання прийшли аж двоє. Павла Тюхтія - суддю Макарівського районного суду Київської області, звинуватили у хабарництві та земельних махінаціях. Служитель Феміди з такими доріканнями не погодився.

Павло Тюхтій, суддя Макарівського районного суду Київської області:

- Ну, це були ненавмисні порушення, декілька справ там є.

- Ну, скажіть напримєр.

- Там вирішувалися питання, там люди купляли корівники, і там були шматки землі. І там були шматки землі, і ми їх наче в провадження віддавали... Ми цю схему добре знаємо, та тут півсотні справ у вас значиться.

Виправданням судді депутати віри не ймуть. Кажуть: вчинив порушення у понад півсотні справ. Таку неуважність вважають неприпустимою.

Анжеліка Лабунська, член комітету верховної ради з питань правосуддя:

- Те, що робиться в Макарівському районі, і це те, що люди там з’ясовують, і те, що там робиться - там зараз суд все перевернув, там зараз по три чотири власники на один пай в Макарівському районі.

Юрій Кармазін, член комітету верховної ради з питань правосуддя:

- Транжирили державний бюджет України, в 37 році ви б і два дні не проходили на волі.

Трохи порадившись, ласого до грошей суддю вирішують звільнити.

За одне засідання народні обранці звільнили з роботи чотирьох суддів. Один із них - суддя Арбузинського районного суду Полтавської області Олег Пампура, взагалі чотири роки перебуває в розшуку за хабарництво. Ще п'ять справ депутати відклали до наступного розгляду. В комітеті запевняють: така чистка серед порушників у мантіях - то лише початок генерального прибирання.

Сергій Ківалов, голова комітету Верховної ради з питань правосуддя:

- Мы уволили тех судей, которые принимали заведомо неправомерные решения. Мы уволили тех судей, которые являлись рейдерами, особенно, что касается хозяйственных дел и об этом все знают, и сегодня судья думает или мне работать, или за такое решение, к которому его склоняет та или иная политическая сила, или председатель суда, или его товарищи, которые принесли деньги за то или иное решение. Он думает: нет, я только позволю принять себе такое решение - меня сразу уволят. Уже если этот процесс пошёл, мы его останавливать не будем, все должны знать: допускает судья нарушение - значит, он будет нести ответственность, вплоть до уголовной

Набирає обертів судова реформа. Суддям обіцяють високий рівень матеріального забезпечення. Але тепер за їхніми діями стежитимуть дуже прискіпливо. Служителів Феміди, що порушуватимуть присягу, не лише звільнятимуть з роботи, а й відправлятимуть за грати.