Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 червня 2010, 13:02 Службові злочини
У регіонах прокотилася хвиля смертей у СІЗО
У регіонах прокотилася хвиля смертей у СІЗО

Нічого надзвичайного, смерть людей у СІЗО - буденна річ. Так прокоментував хвилю самогубств останніх місяців очільник МВС Анатолій Могильов. За його словами, трагічні випадки трапляються щороку. Тому акцентувати на цьому увагу - зайве розбурхувати громадськість і настроювати людей проти правоохоронців. Остання смерть у райвідділку сталася не далі, як учора. 37-річний чоловік, начебто, наклав на себе руки в Запоріжжі. Вини міліції у цьому - звісно, жодної.

Серія смертей у Києві. В Шевченківському райвідділі міліції загинув двадцятирічний студент. Офіційна причина - крововилив у мозок внаслідок дії тупого предмета. Свідки того горезвісного вечора розповідають ту саму історію. Юнак був напідпитку, посварився з охоронцем гуртожитку. Крики почув дільничний, що мешкає в тому ж будинку. Запропонував студентові поїхати у відділок. Юнак погодився.

Живим з райвідділку хлопчина не вийшов. Загинув з вини правоохоронців, чи його смерть - трагічний випадок, і досі не відомо.

За кілька тижнів у Святошинському райвідділі повісився двадцятип'ятирічний парубок. Його підозрювали у зберіганні наркотиків. Міліціянти знову вмивають руки. Кажуть, у камері молодик дістав зі шкарпеток мотузку, прив'язав до ґрат і повісився.

Володимир Поліщук, керівник відділу ГУ міліції м. Києва:

- Це все зафіксувала камера відеоспостереження. Матеріали перевірки, а також відеозапис у прокуратурі. Вона проводить свої розслідування, але начальник київської міліції вже відсторонив від обов’язків чергового служби, а також звільнив інспектора.

Хвиля смертей в міліції прокотилася й регіонами. Ще одного самогубцю знайшли в камері у Запоріжжі. Тридцятисемирічного рецидивіста підозрювали у торгівлі наркотиками. В камері райвідділку він просидів лише два дні. Жодних ознак схильності до суїциду не було.

Борис Дворний, прес-секретар прокурора Запорізької області:

- Прокуратурою Шевченківського району проведена перевірка, й за фактом службової недбалості посадових осіб Шевченківського райвідділу міліції сьогодні порушено кримінальну справу за статтею 367 частиною другою Кримінального кодексу України.

У міліційних стінах померла людина і в Харкові. Чоловіка підозрювали у пограбуванні ювелірного магазину. Та розмови з підозрюваним не вийшло. Йому стало зле. Помер.

Сергій Денисенко, керівник Орджонікідзевського РВ міліції м. Харкова:

- Труп для вскрытия был направлен в морг. По результатам судебно-медицинской экспертизы, смерть наступила в результате передозировки наркотическими веществами.

Однак не зважаючи на цілу серію смертей, міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов нічого надзвичайного в цьому не бачить. За підрахунками правоохоронців, у райвідділках люди гинуть щороку. І 2010-й нічим особливим не відрізняється. Хоча й закривати очі на людські трагедії не збираються. Вище керівництво міліції обіцяє суворо карати винних.

Анатолій Могильов, міністр внутрішніх справ України:

- В настоящий момент в милиции никто никого не будет покрывать. Если, ни дай Бог, этот человек погиб в милиции по вине работника милиции, если выяснится проверкой, а итоговое решение принимает прокуратура, и она установит виновника, он понесет самое жестокое наказание. Но если вины не будет, то мы его будем защищать. Мы не можем оставлять его на растерзание.