Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 квітня 2010, 11:51 Службові злочини
У Києві ціна липового лікарняного істотно зросла
У Києві ціна липового лікарняного істотно зросла

Лікарняні. Дорого. Ціна лівого листка непрацездатності зросла вдесятеро. Та охочих купити підробний документ не меншає. Але разом із тим можна наразитися на небезпеку. Яку саме - знає Олена Ткаченко.

Хворіти без хвороби можна тільки за гроші. Ірина це розуміла. Проте лікарняний був украй потрібен.

Ірина, мешканка м. Києва:

- Отпуск закончился, необходима была неделя свободного времени, очень было нужно, мне пришлось договориться со своим участковым врачом. Это оказалось не сложно, на неделю мне без проблем выписал больничный.

На ціні зійшлись одразу: п'ятнадцять гривень - один день. Утім, така такса вже в минулому. Нині за день правлять вже сто двадцять. Щоправда, через посередника. А саме - через інтернет-оголошення пропонують купити лікарняний. Навіть заднім числом. Ми зв'язалися з продавцем липи. Він каже, фальшивкою там й не пахне.

Андрій, продавець лікарняних:

- Это не подделка, это главврач выписывает в поликлинике, со всеми водяными знаками и голограммой.

Працює Андрій тільки в столиці. Листки непрацездатності виписує в одній з поліклінік Деснянського району. А вартість, каже, завищили, бо медики хвилюються за робочі місця.

Андрій, продавець лікарняних:

- В прошлом году я делал по 40 гривен, буквально, в сентябре. С января, январь, практически, вообще не делали. Врачи, вот у меня подружка, вообще не делали, а в феврале я поговорил, вот они загнули цену.

Самі ж лікарі в нечистих на руку колег не вірять. У поліклініці Солом'янського району з такими випадками не стикалися.

Вікторія Зацеркляна, головний лікар поліклініки №1 Солом'янського району м. Києва:

- В кожній поліклініці існує 5 рівнів контролю за видачею лікарняних листів. Перше - це лікар, друге - це завідуюча відділенням. Третє - це лікарська консультативна комісія, заступник медичної роботи і сам головний лікар.

Медики ризикують, бо отримують малу зарплатню. Та й сподіваються, що фіктивного документа не виявлять, припускають фахівці.

Валентин Зорба, старший оперуповноважений управління ГУ міліції м. Києва:

- Періодично нашими працівниками проводиться перевірка законної видачі цих листів, тобто, відповідності встановленого діагнозу та проведеного лікування і отриманих пільг, які надаються державою.

Цьогоріч вже зафіксували п'ять таких випадків. Можливо, таким лікарям не бачити тепер медичної практики.

Валентин Зорба, старший оперуповноважений управління ГУ міліції м. Києва:

- Його дії кваліфікуються як отримання хабара, і якщо він вніс неправдиві відомості до лікарняного листа, то його дії кваліфікуються як підроблення документу.

Та й липовим пацієнтам покарання не уникнути.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Легковажно ж відноситись до лікарняного не варто. Цей листок затверджується декількома печатками та підписом лікаря. Й має серійний номер. А тому вважається документом суворої звітності.

Відповідати тоді людині за використання свідомо підробного документа. Штрафом, а то й взагалі обмеженням свободи до двох років.

Оксана Дегтярьова, юристка:

- Можна за тим лікарняним зателефонувати в ту лікарню, де він виписувався, і запитати, чи працює там такий лікар, чи була така людина прийомі, оскільки йде реєстр відвідувачів.

У такому разі особливо ризикують працівники, які купували довідку через посередників. Їхній бланк листка непрацездатності може бути справжній, проте, ніде не зареєстрований.

Олена Ткаченко, Ігор Молчанов, НТН.