Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 березня 2010, 11:51 Службові злочини
Міжміські маршрутки стають все небезпечнішими
Міжміські маршрутки стають все небезпечнішими

Квиток в один бік. На Черкащині подорожі міжміськими маршрутками стали небезпечними. В гонитві за грошима перевізники не звертають уваги на безпеку пасажирів, грубо порушують правила дорожнього руху. Кількість ДТП за участю пасажирських автобусів цього року перевалила за півсотні. Не впливають на водіїв ні підвищені штрафи, ні інстинкт самозбереження.

Комфортно, з вітерцем, ще й надзвичайною пригодою. На Черкащині подорожі міжміськими маршрутками нагадують гру в російську рулетку. За останні два тижні в області зафіксовано три ДТП за участю пасажирських автобусів. На лікарняних опинилися п'ятеро людей. Кілька років тому черкасець Олег Клименко теж став жертвою подібної пригоди. Нині його й калачем до маршрутку не затягнеш.

Олег Клименко, постраждалий:

- Была гематома и синяк. Слава Богу, они не вылились боком через несколько лет, эти травмы. Слышал много историй про аварии с маршрутками. Но это судьба: кто попадет, кто не попадет.

Олег розповідає: на одужання після ДТП пішов не один місяць. Компенсації за травмування від перевізника він не отримав - не було квитка.

Станіслав Кухарчук:

- Будь-яка подорож для пасажирів ще за радянських часів починалася з попередження кондуктора: зберігати проїзні квитки до кінцевої зупинки. Відомий хіт п’ятидесятих хоча і закликав водія міцніше триматися за кермо, але дорога - пані примхлива. І єдиний шанс для пасажира у разі ДТП отримати свою гарантовану страховку - це ось цей маленький папірець. Візьміть ваш талон.

Вже два тижні Ольга з матір’ю відвідує лікарню. Дівчина поверталася маршруткою з Києва. На черкаській греблі автобус занесло, і він перекинувся. В результаті аварії постраждали троє, зокрема й Ольга. Вона і досі не оговталася.

Ольга Бойко, постраждала:

- Я не хочу отвечать на этот вопрос. Ехала маршрутка с Киева и перевернулась на дамбе. Проездной билет я получила уже, непосредственно, когда уже произошла авария, и тогда, когда отъезжала в больницу. Изначально билет мне не дали.

Усі витрати на лікування перевізник зобов'язався взяти на себе, але тільки після пред'явлення аптечних чеків. У Черкаському обласному управлінні захисту прав споживачів таку альтернативу називають нормальною. А от несвоєчасну видачу водієм квитка - грубим порушенням законодавства.

Олександр Мацепа, головний спеціаліст відділу захисту прав споживачів в Черкаській області:

- Законом України про захист прав споживачів нової редакції передбачено: обов'язкове, не тільки на вимогу споживача. Суб'єкт господарювання, який надає послуги, зобов'язаний в обов'язковому порядку надавати розрахунковий документ. У цьому випадку це квиток.

Якщо несвоєчасна видача квитка - порушення адміністративне, то ДТП з постраждалими тягне на кримінал. У гонитві за грошима водії маршруток не зважають на безпеку пасажирів. Статистика аварій приголомшлива. Якщо торік на Черкащині з вини кермувальників сталися 105 дорожньо-транспортних пригод, то цьогоріч вже 61.

Ярослав Вороний, керівник відділку ДАІ м. Черкас:

- Обгін, перевищення швидкості, тобто вони намагаються проїхати вже на мигаючий сигнал світлофора, або порушують рядність, внаслідок чого відбуваються ДТП за їх участі.

В Управлінні державтоінспекції стверджують: законодавство має бути суворішим до перевізників. Адже ціна їхніх порушень занадто висока.

Станіслав Кухарчук, Тамаз Горозія, Черкаси, НТН.