Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 березня 2010, 13:32 Службові злочини
Чиновники дозволили будівництво Центру мистецтв в парку "Хрещатий"
Чиновники дозволили будівництво Центру мистецтв в парку "Хрещатий"

Хочете землю? Беріть. "Свідок" зацікавила чергова ініціатива чиновників: будівництво Центру сучасного мистецтва в парку "Хрещатий".

Два гектари землі в центрі столиці - ласий шматок для будь-кого. Але де ж взяти таку територію, якщо серце столиці забудоване. У Київраді довго не міркували. Вирішили трохи підкоротити парк Хрещатий. Його площа - чотирнадцять гектарів. Тож якщо два забрати, паркова зона не збідніє. Кажуть, київське середмістя - найкраще місце для будівництва Центру сучасного мистецтва.

Сергій Кримчак, депутат Київради:

- Розміщення даного центру обґрунтовано тим, що це знаходиться в історичній частині міста і має на меті якомога більше туристів в Україну притягнути, запропонувати їм подивитися на той архітектурний проект над яким будуть працювати найвідоміші архітектори не лише України, а й світу.

Розташувати майбутнє диво архітектури хочуть на пагорбі: між Національною філармонією, аркою Дружби Народів та Ляльковим театром. У Київраді стверджують: ці землі до природно-заповідного фонду не належать.

Сергій Кримчак, депутат Київради:

- Для того, щоб не було жодних спекуляцій про те, що ми відбираємо у когось земельні ділянки, я маю зауважити про те, що ці земельні ділянки ніколи не відносилися ані до земель природно-заповідного фонду, ані до паркових земель, тому що межі парку ніколи не встановлювалися як межі парку.

На території парку вже навіть екологічний аудит провели. Згідно з його висновками, на ділянці переважають дерева середнього віку, сорок-шістдесят років, і не мають історичної цінності. Ще й рівень шуму тут перевищений. Тож кажуть, будувати можна. А от екологи іншої думки. За десять років кількість зелених насаджень у Києві зменшилася вдвічі. Все рубають та забудовують.

Володимир Борейко, еколог:

- Парк Крещатый - он не относится к территории природно-заповедного фонда, и это - его слабое звено. То есть, в принципе, при согласовании в любом парке, не являющимся обетом ПЗФ, можно строить.

Крім того, кажуть, будувати тут не просто: погана ідея, та й небезпечна.

Володимир Борейко, еколог:

- Парк Крещатый находится на склонах Днепра, оползнеопасный район, и любое строительство может повлечь довольно сложные последствия. Само строительство арки Дружбы народов, оно уже тогда, еще в то время вызывало сомнения у архитекторов, насколько это не будет экологически опасно.

Невдоволені новою ініціативою Київради і мешканці столиці. Однак їхньої думки, як завжди, ніхто не питав.

Валентина, мешканка м. Києва:

- То что они решили построить выставочный центр какой-то - это просто... В центре города, один кусочек земли остался - и так его запаскудить. Я считаю, что это очень несправедливо.

Олена Анатоліївна, мешканка м. Києва:

- Детей вывезти некуда, одна загазованность.

Сергій, мешканець м. Києва:

- Центр искусства можно построить где-нибудь в другом месте, а не рушить рельеф и убивать деревья, у нас и так все вырубили и застроили. Можно найти другое место, где можно построить Центр исусств.

Та обурення людей мало кого хвилює. Київрада вже надала дозвіл Головному управлінню культури та мистецтв розробити проект землеустрою з відведення ділянки у постійне користування.

Марина Борисполець, Аркадій Моос, НТН.