Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 березня 2010, 15:28 Службові злочини
Київська влада хоче забудувати ботанічний сад та занедбаний хім. завод
Київська влада хоче забудувати ботанічний сад та занедбаний хім. завод

Форсованою підготовкою до потопу активність київської влади не обмежується. "Свідок" зацікавили ще кілька ініціатив чиновників: будівництво торговельно-офісного центру в ботанічному саду та заселення території занедбаного хімзаводу.

Борис Сачалко, кореспондент:

- Поки що частинка дикої природи іще поруч. Але найближчим часом територію ботанічного саду планують забудувати.

Не всім вітам в ботанічному саду довго колихатися. Замість них тут може ожити офісно-торговельнго-розважальний комплекс із підземним паркінгом.

Микола Шумик, працівник ботанічного саду ім. М. Гришка:

- От з цього паркану і починаючи з того кута на пряму відрізається біля 13 соток території ботсаду.

Таке рішення нещодавно ухвалила Київрада. Це варварство, кажуть ботсадівці. Будівництво знищить рідкісну колекцію дерев. Але це ще не все. Щоби збудувати комплекс, потрібно врізатися у схил, і це вже небезпечно.

Микола Шумик, працівник ботанічного саду ім. М. Гришка:

- 2-3 роки назад працював суп, тобто, управління проти зсувних робіт, і вони заморожували на глибині 15-20 метрів рідкий азот, щоб заморозити схил. Павун тут іде десь на висоті 4-6 метрів, всього-на-всього. І я з ними розмовляв - це дуже небезпечно, і може посунутися навіть Наддніпрянське шосе.

У Київської ради інші аргументи. Двохсотметрову природоохоронну зону навколо ботанічного саду створили 13-го січня 2009-го - так вирішила Верховна рада. Але в цю зону увійшли землі, які вже були куплені і знаходились у чиїсь власності. Щоб вирішити спірні питання у Кабміні, створили комісію. А комісія...

Олександр Луцький, заступник київського міського голови:

- Ні разу не зібралися, ні разу ніякого рішення не приймали. Тому за неї прийняв рішення суд.

До суду звернулася фірма, якій належала земля на спірній території. І суд дав дозвіл на будівництво. Що саме там будуватимуть, і як - міські чиновники поки не знають.

Олександр Луцький, заступник київського міського голови:

- Я не знаю і не хочу знати! Я, як киянин - хочу, а як чиновник - ні.

Такій аргументації у ботанічному саду, м’яко кажучи, здивовані. Про відведення їхньої землі самі дізналися з газет і телебачення. Екологи констатують - схожі спірні питання треба розв’язувати діалогом.

Володимир Борейко, еколог:

- Это спорная территория. Строители хотят строить там и еще, так сказать, прихватить чуть территории с одной стороны и с другой. Это должно происходить при согласовании сторон. То есть, не только там - приехли и вручили бот. парку документ о том, что мы тут будем строить. То есть, спорные вопросы решаются в суде при наличии двух сторон.

Нині у ботанічному саду погрожують: будувати не дадуть. Звертатимуться до прокуратури.

Київський чорнобиль - завод "Радикал". За радянських часів тут виробляли хімічні сполуки. Тепер завод простоює і розвалюється. Щоб місце не пустувало, Київрада передала його комунальному підприємству для зведення житлових будинків. Таку ініціативу підтримали 65-теро депутатів. Екологи констатують: будувати там житло небезпечно.

Володимир Борейко, еколог:

- Ртуть - это такой элемент химический, который очень внедряется здорово легко в любую площадь, и, как я читал экспертизу, там заражены подземные воды и земля.

Нині на території заводу знаходяться приватні фірми. Тамтешні працівники хімікатів не бояться. Почуваються нормально.

Працівник:

- Как всегда, как обычно. За 4 года, пока я тут работаю, - ни разу. Я тут уже несколько лет работаю, и изменений никаких нет. Та это все на уровне дилетантства. Никакой ртути тут нету.

Здоров’я псується не одразу, зауважують лікарі та екологи. Захворювання можуть виникати після багатьох років проживання на території.

Борис Сачалко. Віталій Савенко, НТН.