Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 лютого 2010, 16:34 Службові злочини
Затримано п'ять спритників-работоргівців із Запоріжжя
Затримано п'ять спритників-работоргівців із Запоріжжя

Майже сотню людей відправили у рабство п'ятеро спритників із Запоріжжя. Работоргівці вербували безробітних чоловіків та засилали їх до Сибіру: працювати на ремонті залізниці.

Триповерховий будинок та дороге авто - заарештоване майно злочинців. За кілька років на проданих душах вони чимало заробили. За таку розкіш розплачувалися своїми мозолями українські заробітчани.

Оперативний співробітник ГУ МВС України в Запорізькій області:

- Задержаны 5 участников группы, трое из которых арестованы. Наложен арест на имущество, на банковские счета. Изъяты документы на недвижимость в Испании и Арабских Эмиратах.

П'ятеро спритників змовилися з російськими бандитами. Вербували в Україні працівників та відправляли до Сибіру - міняти залізничні шпали. За тяжку працю чоловікам обіцяли гідну зарплатню, тепле житло, гарне харчування та медичний догляд. На практиці все виявилося набагато гірше.

Заробітчанин:

- Туда приехали, там, как оказалось, всего этого нету. Вышли с поезда - нам сказали, что тут мы полубомжи. Работали по 14-16 часов в сутки.

За зміну пара українців мала замінити, щонайменше, 40 шпал. Обіцяні гроші на руки не видавали, годували абияк. Завчасно повернутися додому можливості не було.

Заробітчанин:

- Документы находились у бригадира. На руки он их не отдавал. Люди убегали оттуда. Потом поймали человека. Все равно до конца сезона он там был.

На батьківщину людей відпускали тільки через 5 місяців. Обіцяних коштів не давали. Чоловіки поверталися додому ні з чим. Навіть після викриття злочинців доля багатьох українців - таємниця.

Мати заробітчанина:

- Он поехал в Хабаровский край на заработки. Вместе с бригадой, с бригадиром, который живет на песках. Уехал из Запорожья 22 апреля. И вот, по сей день никаких весточек нет.

Проти работорговців порушили кримінальну справу. Їм загрожує до12 років тюрми.

Тарас Білаш, Олександр Вовкодав. НТН.