Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 лютого 2010, 10:24 Службові злочини
При розслідуванні вбивства правоохоронці перевищили свої повноваження
При розслідуванні вбивства правоохоронці перевищили свої повноваження

Трагедія, що сколихнула два села. Цьогоріч у січні на Черкащині по-звірячому вбили 15-річну дівчину. Розкривали злочин два райвідділи міліції. Утім, знайти злочинця гарячим слідом не вдалося. Тоді правоохоронці зігнали на допити і примусовий аналіз крові майже всіх чоловіків прилеглих сіл.

Убивство 15-річної дівчини зворохобило два села. Тіло неповнолітньої мешканки Березняків знайшли 4-го січня у хмизі неподалік її оселі. Слідчі з'ясували: школярку спочатку зґвалтували, потім задушили. Убивці одразу не викрили. Тому міліціонери взялися допитувати все чоловіче населення Березняків.

Житель с. Березняки: 

- Та вони приїжджали кров здавати і батькові, і сину.

- А якісь постанови показували, документи?

- Та які постанови? Я що, знаю, показували чи ні?

Аналіз крові брали в чоловіків віком від 15 до 50 років. Місяць перевіряли школу, де навчалася дівчина. Директорка розповідає: правоохоронці діяли під наглядом викладачів.

Таміла Клименко, директорка Березняківської ЗОШ:

- Допитували діток, які ходять на дискотеку, і, знов таки, старшокласників. Все опитування відбувалося у присутності класного керівника, або адміністрації. Відбір крові відбувався у ФАПі у присутності батьків. Ну, наскільки я знаю.

Винного в Березняках не знайшли, тож рушили до села сусіднього Кам'янського району. До оперативних заходів залучили й місцевий райвідділ. Тамтешні дільничні до справи взялися з натхненням. Син мешканки Райгорода Галини Демиденко кілька місяців тому приїхав із Росії до батьків на гостину. Йому теж запропонували здати кров на аналіз. Проте, після медпункту сорокарічний чоловік опинився в лікарні.

Галина Демиденко, мати постраждалого:

- Вони заштовхали його ж, ці міліціонери, у кімнату забору крові. Там вже від болі та страху говорить цій працівниці медпункту: "Куди мені втекти? Вони мене вб'ють!" Вона показала на відкриті двері. Він почав тікати у ті двері. Вони його наздогнали, ці працівники міліції, і почали бити по голові, по очах.

Щоб з'ясувати причину інциденту між правоохоронцями й сином пані Галини, наша знімальна група вирушила до Кам'янки. Заступник керівника місцевого райвідділку послався на брак часу й будь-що коментувати відмовився. А дільничний інспектор, через завзяття якого стався інцидент - на лікарняному.

Заступник керівника місцевого райвідділку:

- Я до слідчих дій ніякого відношення не маю. Я вибачаюсь, у мене немає часу.

- А можна поспілкуватись із дільничним?

- Він на лікарняному.

У смілянському райвідділі міліції, що порушував кримінальну справу, коментувати ситуацію теж відмовилися. Проте, під час приватної розмови сказали: знайти вбивцю дівчини для них справа честі, й аналіз крові обов'язковий. Правознавець Сергій Костенко вкотре перегорнув кримінальний кодекс і наголошує: дії міліції є грубим порушенням прав людини.

Сергій Костенко, юрист:

- Дані експертизи проводяться, по-перше: виноситься постанова слідчого про проведення експертизи. Вона не може виноситись на певне коло осіб. Вона виноситься на особу, яка є у справі або обвинувачуваним, або підозрюваним. Дії, які проводяться, є незаконними, і люди можуть звертатись до суду.

Водночас слідство триває. Чи шукатимуть правоохоронці вбивцю у третьому селі - невідомо.

Станіслав Кухарчук, Олег Кураш, Черкаська область, НТН.