Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 лютого 2010, 14:53 Службові злочини
В музеї 5 днів не надавали медичну допомогу пораненому поні
В музеї 5 днів не надавали медичну допомогу пораненому поні

Безпритульні собаки погризли поні, який працює у Львові в музеї народної архітектури та побуту. Беззахисний коник залишився без допомоги. Рани ніхто не лікував, поки йому не стало зле. Про історію людської байдужості - далі.

Дейл вже дідуган - йому виповнилось 25 років, для шотландських поні - це пенсійний вік. Його основна робота - розважати дітей та заробляти кошти для музею народної архітектури та побуту "Шевченківський Гай", де він мешкає більше 15 років. Про те, що у цій установі порушують правила утримання тварин, говорять вже давно. Напад на Дейла стався в ніч з 23 на 24 січня, коли на вулиці тримався 20-тиградусний мороз.

Іван Косачевич, директор музею народної архітектури та побуту "Шевченківський Гай":

- Приблизно 10 псів опів на другу ночі напали на нашого поні, але він захищався. 2-х псів вдарив, що вони півгодини не могли прийти в себе.

Далі починається таємнича історія: хто ж врятував поні. Адміністрація музею запевняє, що охоронці, юристи ж, які вивчають випадок говорять, що люди з вулиці.

Ніна Хома, юрист:

- Люди, які почули галас і побачили, що пси кусають поні, кинулися рятувати. Вони стверджують, що охоронці в цей час перебували у приміщені.

Хто врятував Дейла - не основне, важливо, що його змусили з відкритими ранами ще 5 діб страждати на морозі. Директор музею стверджує, що поні почувався добре, його доглядали працівники установи, щоправда, далекі від медицини, які й довели тварину до важкого стану.

Назарій Кулай, лікар-ветеринар:

- Пацієнт поступив до нас у стані середньої важкості. Безпосередніх загроз здоров’ю тварини не було. Хоча гнійні процеси, які відбувалися, могли таки загрожувати життю.

В адміністрації музею стверджують, що Дейла вони відразу ж почали лікувати, щоправда, самотужки. Чому не викликали ветеринара - директор пояснює так.

Іван Косачевич, директор музею народної архітектури та побуту "Шевченківський Гай":

- Нам здавалося, що це звичайна побутова травма, яка б не повинна була б по всіх наших розуміннях... Ми не розуміємо.

Працівники музею бояться розповідати журналістам, яким насправді був догляд за пораненим поні. Лише один чоловік погодився відкрити правду, але побажав залишитись невідомим.

Працівник музею народної архітектури та побуту "Шевченківський Гай":

- Кінь, фактично, так і лежав всі 5 діб. Пси його покусали ще в суботу, і ніхто не дивився за ним, ніхто не рухав, ніхто не ніс їсти, не мив рани. Кін міг померти.

Зізналися працівники й у тому, що тварини у Шевченківському гаю живуть у жахливих умовах: взимку мерзнуть у хлівах без обігріву, та й годують їх лише час від часу, їжу приносять, здебільшого, відвідувачі. Вже наступного тижня Дейл змушений буде повернутися у такі умови до свого вольєра.

Євгенія Полікарпова, Михайло Заярнюк, Львів, НТН.