Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 лютого 2010, 12:38 Службові злочини
Травмувалися на неприбраній вулиці - позивайтеся до суду
Травмувалися на неприбраній вулиці - позивайтеся до суду

Мороз, відлига, мороз, і як наслідок - близько п'яти тисяч киян звернулися по медичну допомогу після падіння на слизьких вулицях. У столиці тротуарів не посипають, снігових завалів не розчищають. Хто відповідатиме за такий безлад - дізнавався Борис Сачалко.

Валентина Володимирівна якось із під'їзду виходила. На льоду послизнулася, через гору снігу перечепилася. Впала на руку.

Валентина Володимирівна, травмована:

- Вот я поднимаю руку. Больше я поднять руку не могу.

Спочатку жінка на те не звертала уваги. Та за кілька днів розболілася спина, а разом з нею - ще й голова. Коли терпіти більше не могла, пішла до лікаря.

Валентина, мешканка м. Києва:

- К мануальщику. Он мне вправил плечо, сказал, что вы себе потянули плечо. Потянуло весь позвонок, всю левую сторону.

У київській клініці безталанних пішоходів не встигають лікувати. Надто багато було травм, коли випав перший сніг. Тоді пішоходи ще не відпрацювали безпечний стиль ходи.

Василь Парій, лікар-травматолог:

- Человек, когда падает, выставляет руку вперед, поэтому это либо лучевой кости, или в предплечья. Может быть перелом ключицы. При падении на ягодицы может бать сломан позвоночник.

Лікуватися самому не варто. Якщо навіть пальці на травмованій кінцівці рухаються - це ще не означає, що переламу немає. Біль - також не надійний показник. Звичайний синяк інколи може боліти більше, ніж травмована кістка або м’язи.

Василь Парій, лікар-травматолог:

- Если у человека есть обезбаливающее, он может выпить, но так как мы находимся в цивилизованной стране, травмпунктов много, вы быстрее туда доберетесь, чем будете искать обезболивающее.

Дмитро Андрієвський, депутат Київради:

- На тротуарах ми бачимо 10-15 см цього льоду.

Як можна ходити такими вулицями - дивуються навіть депутати Київради. Кажуть, підвела спецтехніка.

Дмитро Андрієвський, депутат Київради:

- Ну, по-перше, технічний стан. За перший день, коли пройшли ці снігопади, з 300 машин 60 одразу вийшло зі строю. Залишилося всього 8 машин, які можуть прибирати сніг

16 мільйонів гривень влада надала аж у січні, коли столицю вже накрило снігом. Прибирати місто мають кілька структур. Прибудинкові території обслуговують ЖЕКи. Офіси і приватні ділянки - безпосередньо балансоутримувачі. Дороги, тротуари, зупинки - київатодор. Якщо зламали собі щось на нечищеній території, звертайтеся до суду. Тоді можна вимагати компенсацію за лікування від організації, на утриманні якої нещасливе для вас місце.

Дмитро Андрієвський, депутат Київради:

- Складати акт, щоб були свідки, запросити працівника ЖЕКу або дільничного міліціонера, щоб записав, що саме в цьому місці відбулася ця подія, - і звертатися до суду

Наступного року буде ліпше, обіцяють столичні урядники. А цьогоріч доводиться радіти хоча б тому, що великих хуртовин синоптики уже не передбачають.

Борис Сачалко, Кирило Коротких, НТН.