Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 вересня 2015, 20:13 Контрабанда
На Волині продовжуються війни за бурштин
На Волині продовжуються війни за бурштин

Справжня бурштинова лихоманка на Волині. За кілька днів мафія перекопала більше 15-ти гектарів лісу в Маневицькому районі, де - начебто - знайшли покладі дорогоцінної смоли. Нелегали не пускають до лісу навіть місцевих мешканців. А напередодні, коли правоохоронці та нацгвардія намагалися припинити незаконний видобуток, копачі перекрили міжнародну трасу Київ-Варшава. 80 осіб вже заарештовані. Охочі збагатитися поводять себе зухвало та агресивно і погрожують знову перекрити трасу, якщо їм заважатимуть копати. Далі - про ситуацію на Волині, яка перетворюється на дикий Захід.

80-х затриманих, чотири автомобілі на штафмайданчику та кілограм бурштину-сирцю. Так напередодні у маневицькому районі Волині завершилася спецоперація правоохоронців по затриманню нелегальних копачів бурштину. Тих, кого спіймали на гарячому, змусили назад закопувати ями. Серед таких - Анатолій із сусідньої Рівненщини. Свою вину заперечує.

Анатолій, затриманий:

- Ні, таким не займаюсь. Для мене екологія - це саме основне. Приїхав з другої області, щоб спеціально зарити яму.

У затриманих нелегальних копачів вилучені великі суми грошей, а в сільській раді - карти видобування бурштину, а також рації.

Петро Шпига, керівник УМВС України у Волинській області:

- В одній із машин, яка безпосередньо прямувала з цього місця скоєння злочину, було вилучено близько 200 тисяч гривень, які були передбачені для купівлю бурштину в осіб, які займалися незаконним видобутком.

Напередодні тут була справжня бійня! Місцеві мешканці вимагали дозволу на право видобування сонячного каменю. Люди переконані: позаяк вони тут живуть, то мають право копати біля домівок бурштин. Але їх до лісу не пускають заїжджі копачі. А таких тут більше тисячі.

Олександр, мешканець с. Вовчицька:

- Бандити видобували, а як люди почали лопатами - то вже не дають. Міліції по 20-30 місцевим в Маневичі дзвонили, ніхто не приїжджав.

Утихомирювати сторони приїхали силовики. На допомогу правоохоронцям прибули й нацгвардійці. Із копачами намагалися домовитися. Голова облдержадміністрації переконував - незаконного видобування каменю на Волині не допустить.

Володимир Гунчик, голова Волинської облдержадміністрації:

- Я ще раз спробував пояснити людям, що сьогодні є закон про роботу з надрами, є документ, схвалений Волинською обласною радою про поводження з надрами, і всі їхні дії - всупереч Закону.

Аби покласти край незаконному видобуванню, в район приїхали півтисячі правоохоронців. Адже копачі за кілька днів перерили 15 гектарів лісу!

Дмитро Чепіжак, прокурор Волинської області:

- Зараз ми контролюємо ситуацію, і протиправних дій у лісі не відбувається щодо незаконного видобування

На сполох б'ють екологи - камене-шукачі вбивають навколишнє середовище. Тепер на відновлення земель потрібно більше 20 років.

Олександр Ткачук, керівник Волинської обласної державної екологічної інспекції:

- Вартість рекультивації 1 гектара, який тут порушений, - приблизно 125 тисяч гривень. А якщо вже 15 га порушено земель. а ще сьогодні є багато земель, які порушили торік. у середньому в нас порушено земель близько 60 гектарів, це дуже велика сума, це мільйонні збитки

Та максимальне покарання, яке можуть понести копачі-нелеГали, 9 тисяч гривень штрафу. Проте для бурштино-шукачів це копійки, адже в день один робітник може заробити до тисячі доларів.