Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 серпня 2015, 12:13 Контрабанда
Контрабанда цигарок - креативні злочини
Контрабанда цигарок - креативні злочини

У колодах, автомобільних сидіннях та навіть цілих тунелях - найчастіше у таких схованках митники знаходять контрабанду. Головно - це цигарки. І не дивно - у нас вони найдешевші з-поміж європейських країн-сусідок. Як далеко заходить вигадливість українців у прагненні заробити на нелегальному бізнесі?

Україна є найбільшим постачальником контрабандних цигарок у держави ЄС. Про це неодноразово наголошували представники Всесвітньої митної організації. А причина проста. Ціни на цей товар у нашій країні - сміховинні проти європейських. Експерти Українського центру контролю над тютюном проаналізували вартість цигарок середнього цінового сегменту в державах-сусідках.

Найдорожче пачка сигарет коштуватиме в Угорщині - 80 гривень. У Польщі така ж - 76 гривень, у Румунії - 74, а в Словаччині - 73. Чи не найдешевші тютюнові вироби в Європі саме в Україні. Тут у середньому за пачку віддасте 19 гривень. Завезти ж до країн ЄС легально можна лише 10 пачок цигарок. Але продавши їх, приміром, в Угорщині, можна вторгувати лише 800 гривень. Значно спокусливіша ціна від більших обсягів. Сто пачок вдасться збути за 8 тисяч гривень, а тисячу - аж за 80 тисяч гривень.

Значно більше могли заробити власники ось цього товару. Днями прикордонники спіймали на гарячому чергових заробітчан на нелегальних цигарках. 57 тисяч пачок, які ті сподівалися реалізувати саме в Угорщині, замаскували просто в соснових дошках, котрі перевозили вантажівкою. Згодом перевірили ще й склад, з якого відправляли товар. Там знайшли ще одну таку саму вантажівку з нелегальним товаром.

Це теж перевезення промислового маштабу. Утім, у цьому випадку зловмисники поставилися до справи креативніше. Замаскували контрабанду на славу. Нелегальні цигарки запхали в дерева. Колоди ж з бонусом розмістили всередині вагона. Так намагалися перевезти 25 тисяч пачок.

Пачками цигарок у буквальному сенсі фарширують і легкові машини. Тютюновими виробами забивають простір у сидіннях, дверцятах та панелі з приладами. З надією - прикордонники не помітять.

Примудряються українці ховати цигарки і в книжках. Не шкодують заради тютюну зіпсувати навіть солодощі.

Та все це квіточки проти винаходу закарпатців. Вони будують до європейських країн кількасотметрові підземні тунелі, обладнані за останнім словом техніки. Один з таких ще у 2012 році викрили словацькі спецслужби. 700-метровий тунель проіснував три роки. За цей час ним до Словаччини переправили лише контрабандних цигарок на 150 мільйонів євро.

Щоб заробити легких грошей, українці ладні творити навіть дива. У цьому переконалися румунські прикордонники. Вони чи не щодня в горах перехоплюють цигаркові каравани з України. Нелегали обмотуються тютюновими виробами. Подекуди вантаж кожного сягає 50 кілограмів. Це ж яку треба мати силу, аби тягти це горами. А тим паче, якщо це ще й бабуся.

Вочевидь, для контрабандистів прибутки від такого бізнесу на шальках терезів переважають цілком реальну перспективу втратити дорогий товар та опинитися за ґратами аж на 12 років. Тож і не дивно, що правоохоронцям досі не вдалося бодай зменшити нелегальний тютюновий потік з України. А розбірки між перемитниками забирають життя людей. І роблять мешканців прикордоних регіонів заручниками ситуації, як це нещодавно сталося в Мукачевому.