Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 серпня 2015, 23:54 Контрабанда
Перші трофеї "бурштинової війни"
Перші трофеї "бурштинової війни"

Безпрецедентно рекордну партію контрабандного бурштину вилучили в Рівному. Посеред ночі міліція затримала мікроавтобуса, в якому перевозили - увага! - 2640 кілограмів коштовного каменю. Ну, щоби було зрозуміло, у грошовому еквіваленті - це 60 мільйонів гривень, які возив у бусику рівнянин. Одразу вночі бурштин під конвоєм доправили до столиці.

Мікроавтобуса, вщерть запакованого коштовним сонячним каменем, знайшли на невеличкій вулиці Студентській на околиці Рівного пізно ввечері. Без жодного пострілу і спротиву затримали і автомобіль, і його водія. Усе знайдене в мікроавтобусі ледь умістилося в хол обласного управління міліції, так багато бурштину тут ще не бачили. Просто на вході експерти ретельно зважують і перевіряють вилучене. 

У мікроавтобусі - безпрецедентні 2640 кілограмів бурштину, розфасовані в білі торби з-під цукру. Оптова ціна цього багатства 60 мільйонів гривень, три мільйони доларів. А якщо продати в роздріб, то вилучене буде коштувати від 18 до 20 мільйонів доларів! Правоохоронці кажуть, що жовтий міліційний бус, в який перевантажили бурштин,  натепер є найдорожчою автівкою, яка коли-небудь стояла на подвір'ї Міністерства внутрішніх справ. Конфіскований вантаж привезли в Києв уночі.

Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ України:

- Операция проводилась спецгрупой МВД с участием ДФС и налоговой, мы имеем нестандартную ситуацию, когда и расследование продолжаеться, с другой стороны, очевидно: злочинно добытый бурштын находиться в нашем розпоряжении.

Зовні як щебінь, але в кільканадцять разів дорожчий - сонячне каміння навіть на брифінгу міністра внутрішніх справ охороняє 2 десятки оперативників бронеавтомобілем. Урядовець заявляє, що за фактом вилучення контрабандного скарбу вже розпочали кримінальне провадження. Поки активно співпрацює зі слідством водій найдорожчого буса. Але й самим оперативникам зрозуміло - це лише виконавець. Хто ж власник рекордної партії, яку намагалися продати за кордон?

Артем Шевченко, керівник департаменту комунікації МВС України: 

- Є депутат...

- Прізвище якого?

- Послухайте, це все буде встановлено слідчим шляхом, водій дає свідчення, покази, з ними будуть проведені з ним слідчі дії, і буде все встановлено, це тільки вершки великого незаконного промислу.

Ще більше інтриги справі додав Арсен Аваков. У фейсбуці міністр називає ймовірного організатора злочинної групи.

- Буде продовження, з'вляться прізвища - у минулому відомого одіозного депутата П., продажні правоохоронці й чиновники - ми свою роботу будемо й надалі робити.

Вдалій операції міліції радіє й український прем'єр. А вже на вересень Арсеній Яценюк анонсує закон про легалізацію видобування смоли, який має врешті завершити період кривавих бурштинових війн.

Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр України:

- Щоб перше - ввести ліцензувнаня видобутку бурштина, і в доходах державного бюджету на 16 рік вже зараз Мінфін закладає плюс 1 мільярд гривень від реалізації ліцензій, друге - це державна монополія і контроль за видобутком бурштина, і третє - це природоохоронні заходи.

Нинішні 2640 кілограмів бурштину після завершення слідства мають намір продати на аукціоні. Кошти, які вдасться вторгувати, хочуть передати до держбюджету.