Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 січня 2012, 15:22 Контрабанда
Тепер за контрабанду більшості товарів порушники відповідатимуть штрафами
Тепер за контрабанду більшості товарів порушники відповідатимуть штрафами

За контрабанду відтепер не кидатимуть до в'язниці. Митники переконані: таких порушників слід карати гривнею. Відповідний закон набирає чинності вже сімнадцятого січня. Що саме чекатиме на контрабандистів?

Огляд перевізників - стандартна митна процедура. Та вона нерідко приносить неабиякі сюрпризи. Так, водій цієї фури переконував: везе з Литви до Росії плити ДСП. Однак здивовані фахівці знайшли в коробках та пакунках дороге хутро, шкуру морських котиків, високоякісну галантерею, годинники та запчастини.

Мар'ян Бадрій, головний інспектор відділу Львівської митниці:

- Загальна кількість - більше 400 тис. одиниць, вартість товару - більше 4 мільйонів гривень. Шкіряні портфелі високої якості, косметика упакована, текстильні вироби, також упаковані - виробництво Китай.

Торік проти контрабандиста порушили карну справу та запроторили за ґрати. Та від сімнадцятого січня 2012-року це вже не кримінал.

Віктор Бондар, член колегії державної митної служби:

- Ми намагаємося відійти від кримінального переслідування, даєм можливість суб’єкту замість того, аби півроку-рік ходити по слідчих органах і судах, далі працювати, але зробити висновок з того, що зробив.

Фахівці переконані, новація зробить контрабанду економічно невигідною, а потенційні порушники краще обмірковуватимуть ризики нелегального бізнесу. Штрафи, які досі не перевищували сімнадцяти тисяч гривень, зростуть вдесятеро.

Олег Кондратюк, заступник керівника служби боротьби з контрабандою:

- 100 відсотків штрафу вартості товару і безальтернативна конфіскація. У разі повторності на протязі року 200 відсотків вартості предмету і безальтернативна конфіскація.

Та є товари, на які декриміналізіція не пошириться. Як і раніше, каратимуть за перевезення наркотиків, зброї, шпигунського приладдя, історичних та культурних цінностей. Спритники, що ризикнуть везти через український кордон таке добро - ризикують надовго вирушити за ґрати.