Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 травня 2011, 14:50 Контрабанда
На Волині тепловізор допомагає ловити незаконних азійських мігрантів
На Волині тепловізор допомагає ловити незаконних азійських мігрантів

Кінець травня - червень - час, коли нелегали штурмують країни Євросоюзу. Адже за теплої погоди легше переносити труднощі небезпечної мандрівки. До дня прикордонника "Свідок" розповість, як ловлять нелегалів.

Аби вибратися зі злиднів, вихідці з азійських країн готові до будь-яких випробувань. Мігрантів ловлять, штрафують, тримають в ізоляторах, утім, потік зростає. 2011-го незаконних спроб перетнути кордон з боку Волині було вже вісім.

Олексій Редчук, перший заступник керівника відділу пункту перепуску "Ягодин":

- Нелегальні мігранти, як правило, використовують як зелену ділянку, так і намагаються перетнути в пунктах пропуску. В автомобілях, в схованках, або по підробним документам. Це, як правило, громадяни Північно-Східної Азії.

І на переходах, і на "зеленці" виявляти нелегалів вартовим кордону допомагають чотирилапі друзі. Собаки мають свою спеціалізацію, і готові до дій навіть в екстремальних умовах. У цієї вівчарки Семі у службовому списку понад три десятки затримань.

Віталій Зінчук, співробітник пункту перепуску Ягодин:

- Собака самостійно виявила порушників, які знаходилися на відстані 50 метрів. Лежали в траві. Просто заховалися. Бажано, собаку тренувати змолоду, щоби один хазяїн був. Але в основному ці собаки легко піддаються.

Ще один спосіб не пропустити порушника - зафіксувати його на екрані тепловізора. Ця техніка на озброєнні відділу віднедавна. Коштує майже 40 тисяч євро. Родзинка пристрою в тому, що реагує він на тепло. Від такого пильного ока годі заховатися навіть миші.

Василь Манецький, оператор тепловізійного комплексу:

- В радіусі 5 кілометрів все, що віддає тепло, можна побачити.

- Тобто, це йдеться про звірину, і менші навіть об'єкти?

- Так, миша, заєць. В денний час доби, в основному, використовується телевізійна проста камера. В нічний час доби - інфрачервона, котра показує силует людини.

Останнього разу свою надчутливість апарат показав два місяці тому. Коли за його допомоги волинські прикордонники завадили і контрабанді, і незаконному перетину.

Олег Личковський, прес-офіцер Луцького прикордонного загону:

- Оператор тепловізійного комплексу виявив теплову ціль, яка то з'являлась, то пропадала з екрану монітора. Прикордонний наряд, який прибув на визначену ділянку, зняв з дерева спостерігача, так званого помічника контрабандистів, що спостерігав з дерева за діями прикордонних нарядів.

Тривалість зміни на кордоні - 12 годин. Починаючи з червня, наряди пильнуватимуть посилено. Збільшили й відповідальність за незаконну міграцію. Відтепер порушник сплачуватиме штраф 8,5 тисяч гривень. Прикордонники сподіваються - таке покарання, бодай, на кілька відсотків зменшить кількість охочих нелегально потрапити на Захід.