Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 березня 2016, 22:06 Катастрофи
Хроніка трагедії в Сухому Лимані
Хроніка трагедії в Сухому Лимані

За цим стежила вся країна! У Сухому Лимані під Одессою ввечері в понеділок вибухнув будинок. І поховав під собою цілу сім'ю. Батько загинув одразу. Маму та чотирирічну доньку врятували. А от шестирічного сина шукали понад 30 годин. І весь цей час сподівалися, що хлопчик таки живий. Однак... дива не сталося: дитина загинула. Чому ж трапилася страшна трагедія? І що зараз із дівчинкою та її мамою, яким вдалося вижити, але які втратили буквально все.

Марія Тарасова, кореспондент:

- Ще тиждень тому на цьому місці стояв великий триповерховий будинок, в якому мешкала щаслива родина: сорокарічний Юрій, його ровесниця Вікторія та двоє діточок - шестирічний Богдан та чотирирічна Катруся. Все змінилось в одну мить, тихого вечора 14 березня, коли страшний вибух вщент зруйнував родинний будинок.

Буквально за кілька хвилин до нещастя сусіди бачили Юрія в підземному гаражі. Приблизно о п'ятій вечора.

Ніна Грибкова, мешканка с. Сухого Лиману:

- Сын проходил возле его гаража в свой дом. Гараж открытый, была видна машина, это - секунда. Сильнейший хлопок, мы выходим во двор, и я замечаю, что его дом сыпется на мой. Мой дом высокий, а его - еще выше. Вот это сложилось, как спичечная коробка.

Юрій загинув на місці. Його тіло знайшли на іншому боці вулиці.

Ніна Грибкова, мешканка с. Сухого Лиману:

- Нашли его за 150 метров от места. Где подвал - а где его нашли. Это такой волной его вынесло.

Дружину Вікторію сусіди відшукали швидко. В момент вибуху вона разом з чотирирічною дочкою була в кухні. Жінка майже не постраждала.

Олександр Берсан, волонтер:

- Она лежала с той стороны прямо в окошке. Мы подошли. Начали вынимать ее оттуда. И она сказала, что есть дочь. Она на первом этаже. Мне дали тряпку мокрую, я опустился ниже и услышал, что она плачет.

Катрусю відшукали за годину. Дуже перелякану, але - живою.

Ірина Авраменко, лікар швидкої допомоги:

- Столько счастья, когда мы это дитя достали. И эти глаза голубые, яркие. Напугана она, конечно, была очень.

Тим часом доля останнього члена родини - шестирічного Богдана - залишалася невідомою. Хлопчика шукали більше 30 годин! І весь цей час жевріла надія, що він - живий.
Зі слів матері рятувальники знали - під час вибуху малий був із батьком у підземному гаражі. Гараж і підвал більше доби розбирали вручну. Але хлопчика так і  не знайшли.
Раптом сусіди пригадали: Богдан любив гуляти за будинком. Тож рятувальники взялися за бокові стіни. І саме там - під важкими плитами - лежав Богдан. Він помер миттєво...
Що стало причиною трагедії? На це питання має відповісти слідство. Наразі головна версія - вибух газового котла, який нібито самостійно лагодив Юрій.

Сергій Решетняк, керівник відділу ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій України в Одеській області:

- Попередня причина - вибух газового котла. Але ніхто не виключає інших причин.

Та в газовій службі стверджують: родина опалювала дім не газом, а дровами. Тож причиною трагедії міг стати автомобіль, який витягли з підвалу. Він був обладнаний газовим балоном, який власник начебто ремонтував.

Ігор Учитель, президент ПАТ Одесагаз:

- Поскольку там газобаллонная установка заправляется сжиженым газом, пропан-бутаном, а сжиженный газ тяжелее воздуха, то, по всей видимости, была утечка какая-то. Вентиляции не было никакой, то возбудители этого взрыва - это могли быть и свет выключить или включить, или там, может быть, банально закурил.

Тепер на місце трагедії люди щодня несуть м'які іграшки. А ще сусіди збирають речі для Вікторії та Катрусі. Адже вибух знищив усе.

- И обувь принесли. Кто что может, кто как. Свитерочки разные. Это еще не все. Несут и несут, идут и идут.

Маленька Катруся поки залишається в лікарні. Одразу після вибуху медикам здалося, що вона геть неушкоджена. Та згодом стало зрозуміло - не все так добре!

Іван Майстренко, лікар-ординатор Одеської обласної дитячої лікарні:

- Травмы есть. Есть закрытая черепно-мозговая травма, сотрясение головного мезга, множественные ушибы мягких тканей головы. Она адекватная, вполне в контакте. На данный момент угрозы жизни никакой нет.

Сусіди відвідали дівчинку. Кажуть - вона одужує.

Ніна Грибкова, мешканка с. Сухого Лиману:

- Она была какая-то подавленная. Но когда увидела меня и соседку Лилю, девочка начала играть, рисовать. Она обнималась, кушала, мы ее кормили. Слава Богу, она себя хорошо чувствует.

Катрусину маму з лікарні вже відпустили. В неї лише перелам ноги. Короткочасна амнезія від шоку - минула.

Лілія Хомутовська, мешканка с. Сухого Лиману:

- Никакой амнезии у нее нет, мы когда к ней зашли в палату, на нас  узнала: меня, Нину. Все вспоминали, разговаривали. Единственно сейчас - моральное состояние. Естественно: это все пережить - дано не каждому.

Вчора Вікторію привезли на похорон сина та чоловіка. Тепер вона з Катрусею залишилася сама. І втратила все. Поки жінка живе в рідних. Сусіди допомагають відновити документи. Вже відкрили банківську картку на її ім'я. Тож підтримати Вікторію й Катю зможе кожен. 

Контактний телефон 067 939 35 30 - Ніна Грибкова.

АБ"УКРГАЗБАНК"5168531011637296 - Заiц Вiта Iванiвна.