Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 березня 2016, 00:09 Катастрофи
Фукусіма - п'ять років після трагедії
Фукусіма - п'ять років після трагедії

Вони втратили найрідніших і пройшли крізь пекло. В Японії вшановують пам'ять жертв однієї з наймасштабніших і найстрашніших катастроф сьогодення. Березень 2011-го - руйнівні цунамі знищили Північний Схід країни. Тоді загинули 18 тисяч! А на АЕС-Фукусіма-1 сталася аварія. Чи може повторитися страшний сценарій? І як японці відновлюють свою країну?

Годинники в усій Японії сьогодні тривожно завмерли на позначці 14:46. Рівно 5 років тому у цей час північ країни пережила неймовірний природний апокаліпсис. 11 березня 2011-го у Тихому океані на схід від острова Хонсю стається землетрус магнітудою 9 балів. Не минає і 30 хвилин - й велетенські цунамі змивають все - від Охотського моря до островів Рюкю. Стихія знищує цілі міста! Вбиває 18 тисяч людей.

Масако Сугавара, мешканка м. Рікудзентаката:

- Я знаю, що це не моя провина, втім, не можу забути й змиритися.

Ця жінка під час землетрусу втратила чоловіка й трьох онучок - 5-річний двійняток Ю та Є та 9-річну Казукі. Дідусь як раз пішов забирати дітей зі школи. Втім, вони так і не повернулися.

Масако Сугавара, мешканка м. Рікудзентаката:

- Я досі плету їм іграшки, так розраджую себе. Вірю, що мої дівчатка бачать мене з небес. Вірю, що вони у раю.

У цих тимчасових контейнерах після цунамі люди живуть доволі комфортно. Втім, важко прогнозувати, коли ж тут відновится звичайне життя. Руйнівні хвилі знищили просто неосяжну територію - три провінції присипані 7 мільйонами кубічних метрів землі. Утім, японці поволі відновлюють інфраструктуру, прокладають дороги. Влада обіцяє людям воскресити країну.

Такаїто Сакурай, інженер:

- Це нове місто зможе встояти перед будь-яким цунамі.

Вся країна і світ сьогодні моляться разом зі спустошеною японської нацією. Щоб таке жахіття ніколи не повторилося.  

- 5 років - це занадто мало, щоб втамувати біль і заглушити страх.

Ось вона - Японія до та після цунамі. Знімки інтерактивних мап до болі нагадують моторошні кадри українських міст-привидів - Прип'яті та Чорнобиля. Найстрашніше і найголовніше завдання для японців - утилізувати ядерні відходи.

Березень 2011-го у Японії став страшних відлунням Чорнобиля. Землетрус і цунамі спровокували аварію на АЕС Фукусіма1 - донедавна це одна з найпотужніших атомних електростанцій світу. Об'єкт знеструмило, вийшли з ладу резервні генератори й системи охолодження. У реакторах поплавилось паливо. Все навкруги заполонила радіація.

Іко Юкіо, власник рибного магазину:

- Щодня ми вимірюємо рівень радіації в рибі. Люди досі з острахом купують продукцію, кожен перевіряє власним дозиметром.

Японці досі бояться їсти улюблені морепродукти. А рибалки та експортери зазнають неймовірних збитків. Води поблизу Фукусіми вже очистилися відсотків на 60. Утім, випромінення досі дуже високе. Ще не відкачана вода з реакторів і не охолоджені усі розпечені ядерні стрижні. І ніхто точно не знає - як утилізувати отруту. Ядерного відстійника в Японії немає. Побудувати його планують на морському дні. Екологи б'ють на сполох - це стане катастрофою! Нині в Японії зберігають таку кількість ізотопів радіоактивного цезію з Фукусіми, що ним можна заповнити 8000 басейнів! 

- Минуло 5 років. Це тільки початок хвороб від радіації. Станції знищать нас.

- Але уряд приховує ці факти, мовчать про онкохворих дітей, про наслідки аварії. Лише відновлювальна енергетика й відмова від атомної може врятувати нас!

За прогнозами, цунамі й землетрус такого масштабу може повторитися в Японії через 300 років.