Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 березня 2016, 22:28 Катастрофи
Парижу загрожує рекордна повінь
Парижу загрожує рекордна повінь

Французька столиця ризикує піти під воду разом з Ейфелевою вежею і Єлисейськими полями! В Парижі готуються до повені сторіччя. Наскільки велика загроза і як люди намагатимуться дати відсіч природі в разі, якщо рівень води в річках зросте на 8 метрів? Адже саме стільки прогнозують метеорологи.

Це кадри 1910-го року. Страшна повінь, коли Сена вийшла з берегів, затопила третину Парижа. Рівень води тоді зріс на 8,5 метрів. Тисячі людей евакуювали і лише дивом ніхто не загинув. Втім, упродовж кількох місяців під водою були станції й тунелі метро, каналізація, цілі квартали міста. А люди жили без питної води. І ось нині - повінь століття в Парижі може повторитися. Синоптики й екологи прогнозують її вже цьогоріч. Кажуть, обсяг збитків може сягнути 30 мільйонів євро! А постраждають під час негоди до одного мільйона людей.

Мішель Кадо, комісар поліції:

- Ми перевіряємо, чи готові ми до такого удару стихії. Це комплексне питання - куди і як евакуювати людей, як доправляти допомогу. Нині ми на папері прораховуємо все. А під кінець тижня розпочнемо масові навчання.

Що робити, якщо вода дійде до Єлисейських полів та інших візитівок Парижа? Якщо двомільйонний мегаполіс буде паралізований, а люди залишаться без світла й зв'язку? Після Великого потопу 1910-го дно Сени поглибили, підняли мости. Втім, проблема в іншому.

Мішель Кадо, комісар поліції: 

- Населення Парижа не зовсім розуміє ступені ризику. Люди не готові до евакуації на невизначений термін, тяжко передбачити всі можливі варіанти. А ризик таких підтоплень зберігається на найближчі кілька років.

Французам допомагають прорахувати всі сценарії водяної катастрофи й вберегти людей від трагедії колеги з 87 країн світу. Вже за кілька днів у навчаннях подолання масштабної повені в Парижі візьмуть участь фахівці з Бельгії, Іспанії, Італії та Чехії.