Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 листопада 2015, 23:37 Катастрофи
Катастрофа над Синаєм болюче вдарила по туризму в Єгипті
Катастрофа над Синаєм болюче вдарила по туризму в Єгипті

Туристична блокада Єгипту. Европейці скасовують польоти через терористичну загрозу. Над Синайським півостровом заборонили літати і українським перевізникам. Відомому курорту загрожує туристичний колапс. Тому готелі вже почали шалено скидати ціни. Чи безпечна подорож до Червоного моря?

До Шарм-ель-Шейху вже не літають з Великої Британії, Німеччини, Ірландії, Франції й Нідерландів. Туристи й перевізники налякані страшною новиною. Лайнер компанії Когалимавіа розбився через закладену на борту бомбу! Найімовірніше - хтось сховав вибухівку в багажі. Висновки, які ставлять під питання безпеку авіаперевезень не лише в курортному Єгипті, а й загалом у світі, роблять британські та американські слідчі.

Остаточних версій і даних самописців ще немає. Однак погляньте на наскрізні пошкодження в фюзеляжі. Вибухівка могла здетонувати у хвостовій частині. Але хто пропустив на борт людину з бомбою у руках? 

- Часто багаж, окрім як візуально, в Шарм-ель-Шейху ніяк не сканують і не перевіряють.

Світова авіація знає багато катастроф, які сталися саме через таке недбальство. В 1985-му над Атлантикою вибухнув Боїнг 747-й. 329 пасажирів з Канади, Британії й Індії загинули. 1988-й - терористи підірвали літак з Франкфурта до Нью Йорка з 270 людьми. Уламки судна впали на місто Локербі в Шотландії. Ще 11 людей стали жертвами на землі. В 2001-му у Боїнгу, який прямував з аеропорту Шарль-де-Голя до Маямі, терорист Ричард Рейд сховав бомбу у черевику й спробував підірвати борт. На щастя, його зупинили. І от після трагедії з Ейрбасом на Синаї світ знову говорить про безпеку польотів.

Лес Абенд, авіаційний аналітик:

- Літак почав стрімко й вертикально знижуватися. На борту щось вибухнуло й пішло не так.

Хто заніс вибухівку в літак - члени екіпажу, пасажири чи працівники аеропорту, які завантажували багаж? Відповісти на це питання поки не може ніхто. Терористи ІДІЛ взяли на себе трагедію у повітрі і виклали в мережі відео на підтвердження цього. Бойовики захоплюються авіакатастрофою над Синайським півостровом і погрожують Росії і далі мститися за військові дії в Сирії.

Філіпп Хаммонд, міністр закордонних справ Великої Британії:

- З огляду на загрозу ми змушені вживати екстрених заходів, і з цієї хвилини скасовуємо всі рейси до Шарм-ель-Шейха й у зворотному напрямку. Тих британців, які вже перебувають у Єгипті, просимо з розумінням поставитися до цього рішення. Їх обов'язково повернуть додому альтернативними маршрутами.

В аеропорті курортного Шарм-ель-Шейху черги й паніка. Вже скасовано десятки європейських рейсів. Туристи, яким вимушено продовжили відпустку, ночували в залах очікування. Вранці їх розселили по готелях. Додому зможуть потрапити днів за десять. Заборонено літати над Синайським півостровом і українським авіаперевізникам.

Вітчизняне МЗС радять українцям за потреби звертатися до консульств. Хоча і дипломати, й туроператори погоджуються: паніки з-поміж наших співвітчизників немає.

Ігор Голубаха, голова Всеукраїнської асоціації туроператорів: 

- Люди, по-перше, не преривають свій відпочинок, не відмовляються від поїздок, ну є поодинокі випадки. Я думаю, що на сьогоднішній день немає ніяких підстав для єгипетської сторони повертати кошти за сплачений відпочинок. Я думаю, що це можуть бути перемовини між туроператором і клієнтом, можливе відтермінування, або, якщо зможе це зробити туроператор - запропонувати інший тур в іншому направленні.

Все ж ми поцікавилися у вітчизняних туристів, чи не бояться вони літати до курортної країни й загалом сідати на борт літака після трагедії з російським лайнером.

- Страшно было, это было крушение, когда мы были в Египте, поэтому у нас не было вариантов, но страшно было лететь.

- Тобі не страшно було літати? Скажи, страшно было летать или не страшно?

- Нет, не страшно.

- Абосолютно не страшно, ситуации бывают, но самолет до сих пор остается самым безопасным видом транспорта, тем более современные самолеты.

Дипломати наголошують, що всі застереження поки стосуються лише аеропорту Шарм-ель-Шейха. Єгипетська ж сторона вперто твердить: їхня країна для туристів - безпечна. Нещодавно міністр старовини й культурної спадщини країни - Махмуд-ад-Даматі - сповістив, що археологи скоро відкриють для екскурсій небачені раніше гробниці Тутанхамомна й цариці Нефертіті.