Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 жовтня 2015, 21:13 Катастрофи
У Сватовому горів арсенал, місто накрило снарядами
У Сватовому горів арсенал, місто накрило снарядами

Мешканці мирного Сватового на Луганщині цілу ніч ховалися в підвалах, а в місті лунали вибухи! Там пізно ввечері почалася пожежа на військових складах. І звідти на Сватове полетіли снаряди. Вже відомо про двох загиблих. Є й поранені. Проте скільки, точно наразі не відомо. За останньою інформацією, це 8-ро людей. Набої пошкодили більше тридцяти житлових будинків. Канонада у Сватовому вже вщухла. Утім, на вулицях повно снарядів, які ще можуть розірватися.

- Не спешіть, вещі забирайте. Це не так всьо бистро.

Так цієї ночі мешканці Сватового тікали зі своїх осель, рятуючись від вибухів. Що відбувається у мирному луганському місті - люди не розуміли. Бо квартали накрило вогнем - снаряди один за одним влучали в будинки, спричиняючи пожежі. 

- Сиділи в подвалі, потім стихло чуточку, потом ми пішли в дом, в домі окон немає.

Богдан, мешканець м.Сватового:

- Перший раз як були в подвалі, оно бабахнуло, що дим піднявся, потом приїхала міліція, звали нас всіх, но одна машина уїхала, потом за нашими приїхали, і привезли нас всіх у восьму школу. Сіли ми, сидимо-сидимо, і опять прилетіла.

Ось так, з маленькими дітьми, люди ховались у бомбосховищах. Прибігли, в чому були. Без речей. Що з їхніми оселями - ніхто не знав. Вийти на вулицю було страшно. Вже пізніше городяни дізналися - на артилерійських складах з боєприпасами сталася пожежа. Ось так горіли та вибухали понад три тисячі снарядів.

- Ох еее! В хату бігом, в хату, Наташа.

Снаряди розліталися навкруги. Тож без вікон залишилися майже всі будинки в радіусі двох кілометрів від складів. В місті почалася евакуація. Вивозили хворих та немічних. А ще - терміново відключили газ.

Юрій Покиньборода, керівник ГУ МВС в Луганській області:

- Отключен газ, потому что осколками и снарядами перебило газовую систему, из-за этого начали вспыхивать пожары.

Гриміло у Сватовому до обіду. Втім, оговтуватись від цього лиха місто буде довго. Майже всі квартали залишилися без води. З 19 тисяч мешканців чверть виїхали. В'їзд в місто частково обмежили. Тепер до роботи мають взятися сапери. Бо на вулицях розкидано багато нерозірваних снарядів.

- По всій вероятності, снаряд від Граду, який прилетів сюда з військових складів…

Внаслідок вибухів загинули двоє людей, щонайменше восьмеро поранені. Чому сталася пожежа в арсеналі - буде з'ясовувати СБУ. Поки справу розслідують як теракт.

Степан Полторак, міністр оборони України:

- За попередніми даними, причиною події були диверсійні дії противника, з метою дестабілізації обстановки в регіоні.

Георгій Тука, керівник Луганської цивільно-військової адміністрації:

- Изучаются две версии - это теракт и неаккуратное обращение с огнем. Есть рапорт военнослужащего, который находился в момент несениия караульной службы, и он видел пуск двух ракетниц осветительных. Сначала одна, начали ее тушить - залетела вторая. Пока они тушили первую, вторая и явилась причиной этого всего.

Зараз головне завдання рятувальників та правоохоронців - розчистити місто від снарядів, які можуть вибухнути. І дати дах над головою десяткам людей, будинки яких зруйновані.