Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 жовтня 2015, 00:03 Катастрофи
Столиця - у вогняному кільці
Столиця - у вогняному кільці

Дихати - небезпечно. У столиці рівень забруднення повітря перевищує норму. Людей труїть ангідрид сірчистий. Ця шкідлива речовина накрила Київ через пожежі на торфовищах. Аби ви зрозуміли маштаб трагедії - столиця у вогняному кільці. Їдкий сморід тягнеться з Вишгородського району, з Броварів та Борисполя. Димить і тліє грунт під Васильковом, Бородянкою та Обуховом. Чи зможуть рятувальники приборкати торфяники?

Столиця в димовій пастці. Кияни вже кілька днів поспіль не мають і ковтка чистого повітря. Люди скаржаться на погане самопочуття. І кажуть, що від їдкого смороду немає спасіння ані надворі, ані у квартирах.

Інга В'ячеславовна, киянка:

- Закривали вікна, але вранці чули. Це жахливо... Просто вікна закриваємо, менше гуляємо. Фаткично це екологічна катастрофа, з моєї точки зору.

Галина Олексіївна, киянка:

- Та погано себе почуваю, то всігда чувствовала, шо номрально в мене, ну диханіє, і кашля нет, счас, во-первих, кашель, даже среді ночі начинається, и вот ето, так ходим и все время болєєм.

Дим повзе у столицю зусібіч. Адже навколо Києва горять торфовища у 24 населених пунктах! По декілька осередків займання є в Києво-Святошинському, Баришівському, Вишгородському, Бородянському, Іванківському, Васильківському, Броварському,Обухівському, Переяслав-Хмельницькому, Бориспільському та Макарівському районах. Відтак палає аж 122 гектари.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- У селищі Мощун на Київщині горить три гектари торфу. Рятувальники працюють тут від ранку, утім кажуть: буде велика удача, якщо торфовища загасять за кілька днів.

Юлія з дітьми живе просто біля охоплених полум'ям торфовищ. Її хата вранці більше нагадує привида. Бо повністю оповита чадом. І Юлія, і її двоє маленьких доньок від шкідливого диму постійно хворіють.

Юлія, мешканка с. Мощун:

- Дуже важко, голова дуже болить, дишать дуже важко, дитям зовсім, я не можу сказать нащот дітей, дуже їм важко.

Забруднене повітря не лише біля осередків займання. В Києві допустимі норми шкідливих речовин перевищені в кілька разів. Найбільш отруєні: Деснянський, Оболонський, частини Дарницького, Святошинського та Солом'янського районів.

Олег Рубан, головний санітарний лікар Києва: 

- На сьогоднішній день перевищення по всьому майже місту Києву превалюючи це правоберіжна частина міста Києва - перевищення реєструється по сірчастому ангідріду в два рази гранично допустимих концентрацій, по лівому берегу - це полтора, два рази також. Це небезпечно перш за все для дітей, для вагітних, для людей з хронічними захворюваннями, перш за все легень.

Та найгірше - мешканцям Троєщини. Адже окрім охоплених полум'ям торфовищ, там ще й хтось підпалив степ. Суха трава зайнялася миттєво.

Юлія, киянка:

- В квартире дышать нечем вообще, не открываем окна и стараемся на улицу не выходить, так, немножко вышли и обратно, увлажняем квартиру, моем подоконники и окна.

Зараз на палаючих торфовищах працюють 322 пожежників та 82 одиниці техніки, зокрема й авіаційна. Загалом, гасити осередки надзвичайно складно, адже згори вогонь може бути непомітний. А під землею тим часом вигорають порожнини, які сягають кількох метрів. Окрім того, один кілограм торфу, як губка, може всмоктати в себе 20 літрів води. За кордоном, аби протидіяти торф'яним пожежам, встановлюють спеціальні системи поливу грунту, на кшталт крапельної. Таким чином зволожений торф не займається. Утім, в Україні так боротися з пожежами неможливо, кажуть надзвичайники.

Вікторія Рубан, керівник відділу ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій у Київській області:

- Практично всі землі, де є загорання торфовищ - це приватна власність, всі землі розпайовані, в них є власники. Що таке залити повністю водою чиюсь власність - це з одного боку, з другого - щоб поставити ці гідранти, потрібно, щоб була вода, на даний момент всі канали навіть поблизу Києва, Ірпінська зона, Києво-Святошинський район - немає води.

Коли ж кияни та мешканці області дихатимуть свіжим повітрям, ще невідомо. Рятувальники кажуть, що роблять усе можливе, аби загасити займання. А люди тим часом, як манни небесної, чекають дощу, який хоча б трохи заллє палаючу землю.