Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 жовтня 2015, 19:35 Катастрофи
По світу прокотилася хвиля стихійних лих
По світу прокотилася хвиля стихійних лих

Небувалий за масштабами зсув ґрунту поховав живцем сотні людей у Гватемалі. Триста місцевих - досі не знайшли під завалами. Тим часом, в Азії оговтуються від надзвичайно потужного торнадо й тайфуну, жертвами яких стали не менше восьми людей, ще 230 постраждали. А в США випав дощ тисячоліття.

З лопатами в руках, і з надією знайти якомога більше людей живими Гватемалі цілодобово рятувальники й волонтери намагаються розчистити завали після рекордного зсуву ґрунту й знайти під руїнами будинків і під товщею порід - зниклих безвісти.

Рахунок жертв іде на сотні і остаточно підрахувати кількість загиблих вдасться лише, коли повністю ліквідують наслідки природного катаклізму. Згорьовані родини зниклих вже оплакують близьких, адже не вірять, що можна було врятуватися після такого катастрофічного зсуву.

Зсув став рекордним за останні 10 років не лише для Гватемали, але  і для всієї Центральної Америки.

Папа римський Франциск:

- Я молюся за всіх людей - і за селян з Гватемали, і за родини, які нині переживають страшну повінь на французькій рив'єрі. Це випробування для всіх нас і тому треба бути солідарними.

Родини, які за одну ніч втратили все і залишилися без даху над головою, розселяють у тимчасових притулках.

Червоний Хрест тим часом допомагає пережити надпотужну й рекордну повінь тисячам американців. Аномальні зливи перетворили на Венецію одразу два штати - Північну й Південну Кароліну. За добу на дорогах регіону зафіксували 315 ДТП. Нині ж автошляхи придатні для руху лише човнами. 

Барак Обама запровадив режим надзвичайного стану, надав кошти на поховання загиблих під час негоди. Жертвами водопілля стали вже щонайменше восьмеро людей.

Ніккі Хейлі, губернатор штату Південна Кароліна:

- Усі мають зрозуміти - ми зіткнулися з тим, чого раніше не бачили. Це рекордні показники рівня води. Таке стається раз на тисячу років.

Гігантські хвилі приніс на узбережжя США буревій Хуакін.

В Азії ж - інша катастрофа. Потужний торнадо промчав китайською провінцією Гуандун. Смертельний вир нищив усе на своєму шляху. Наслідок - шестеро загиблих і не менше 230 - травмованих. Швидкість вітру в сягала 30 метрів за секунду. Шквали зривали дахи з будинків, трощили будинки й автомобілі. Торнадо став відлунням тайфуну Мучжиге, внаслідок якого на півдні Китаю і Філіппінах загинули десятеро людей.